1 Ekim’de MHP lideri Devlet Bahçeli, TBMM’nin yeni dönem açılışında DEM Parti grubuyla tokalaşarak dikkat çeken bir adım attı. 22 Ekim’deki grup toplantısında ise Abdullah Öcalan’ın geçmişteki “Türkiye’ye dönünce hizmet edeceğim” sözlerini hatırlatarak, PKK liderine örgüt mensuplarına silah bırakıp teslim olmaları yönünde çağrı yapması gerektiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da “Hep beraber terörün olmadığı bir Türkiye’yi inşa edelim istiyoruz” sözleriyle Bahçeli’nin bu çıkışına destek verdi.
Bu gelişmelerin ardından, 23 Ekim’de DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, 43 ay sonra İmralı’ya giderek Abdullah Öcalan ile görüştü. Meclis’te görüşmeye dair bilgi veren Ömer Öcalan, amcasının “Bu sorunu diyalog yoluyla çözebiliriz” mesajını ilettiğini aktardı.
Meclis’te bütçe ve komisyon çalışmaları nedeniyle grup toplantılarına ara verilmiş olsa da Bahçeli, 22 Aralık’ta DEM Parti’ye yönelik “Türkiye partisi olma” çağrısını yineledi. Ayrıca, İmralı görüşmeleriyle ilgili “Ortak gelecek ideali açıklanmalıdır” diyerek sürecin önemine dikkat çekti.
Şimdi ise DEM Parti heyetinden bir grubun, Abdullah Öcalan ile ikinci bir görüşme gerçekleştirmek üzere yeniden İmralı’ya gitmesi bekleniyor.Türkiye ise bu süreçte hem sınır güvenliği hem de bölgedeki etki alanını genişletme çabasıyla Suriye’ye yönelik politika ve stratejilerini yeniden şekillendirdi. Yeni oluşacak siyasi yapının nasıl şekilleneceği, PYD/YPG’nin rolü ve mülteci meselesi gibi konular, Türkiye’nin dış politikasında kilit başlıklar haline geldi.
Dicle Üniversitesi’nden Doç. Dr. Vahap Coşkun, hem Suriye’deki son gelişmeler hem de İmralı ile yapılacak kritik görüşme bağlamında, bölgesel dinamikleri, aktörlerin tutumlarını ve çözüm sürecinin yeniden canlandırılma ihtimalini değerlendirdi. Coşkun, bu süreçte Türkiye’nin siyasi atmosferini etkileyen temel unsurlara dikkat çekerken, İmralı görüşmelerinin Kürt meselesinde yeni bir dönemin kapısını aralayıp aralamayacağını analiz etti.-Bahçeli’nin bir süredir grup toplantıları yapmıyor ancak geçenlerde yaptığı açıklamada İmralı görüşmesine işaret etti. Bu süreçte Suriye gibi yeni gelişmeler de yaşandı. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bahçeli’nin bu süreci başlatmasındaki temel etkenlerden biri, bölgedeki gelişmelerdi. Ortadoğu’daki istikrarsız durum, Türkiye’de iktidarı yeni bir okumaya yöneltti. Bu okuma, bölgedeki istikrarsızlığın Türkiye için bir tehdit yaratabileceği ve aynı zamanda yeni fırsatlara kapı açabileceği üzerineydi. Hem bu tehditleri bertaraf etmek hem de yeni fırsatlardan istifade edebilmek için PKK’ya ve Öcalan’a çağrı yapıldı. Bu durum aslında yeni bir şey değil. 2013-2015 yılları arasındaki çözüm sürecini başlatan temel dinamik de yine bölgesel gelişmelerdi. O dönemde Arap Baharı’ndan söz edilmişti ve bu durumun Ortadoğu’da birçok gelişmeyi tetikleyeceği belirtilmişti.
Ancak bugün ile o dönem arasında farklılıklar var. O dönemde Suriye’de Esad rejiminin zayıfladığı bir tablo varken, şimdi Suriye’de yeni bir güç dengesi oluşmuş durumda. Buna rağmen, bu sürecin temel motivasyonunun değişmediği görülüyor.
2013-2015 arasındaki çözüm süreci, Suriye’deki gelişmelerden dolayı sona ermişti. PKK ve irtibatlı grupların Suriye’de fiili bir alan kontrol etmeye başlaması, Türkiye için bir tehdit olarak algılanmıştı. Taraflar arasında derin bir görüş ayrılığı ortaya çıkmış ve bu makas kapatılamayınca süreç sona ermişti.
Bahçeli’nin bu yeni çağrısıyla yine masadaki asıl konu Suriye görünüyor. Taraflar, Suriye’deki durum hakkında bir mutabakata varabilirse, Türkiye’de de bu sürecin ilerlemesi kolaylaşabilir. Bu anlamda PKK’nin Türkiye’ye karşı silah bırakması mümkün hale gelebilir. Devlet yetkililerinin bu süreçte meseleye bu bakış açısıyla yaklaştığını vurgulayan çeşitli açıklamaları da bu durumu teyit ediyor.
-Bu süreçte Hakan Fidan’da da açıklama geldi. Onu nasıl değerlendirdiniz?
Bakan Fidan, Suriye’deki yapının nasıl şekillenmesi gerektiğiyle ilgili olarak YPG’ye dair konuştu. Buradaki temel konu, Suriye’deki yapının ne olacağı ve Türkiye ile YPG arasında nasıl bir ilişki kurulacağı. Bu ilişkinin modeli üzerine tartışmalar sürüyor.
Yorumlar kapalı.