1. Haberler
  2. Gündem
  3. Dünya tarihi Kırıkkale’de yeniden yazılacak! Yerin altından öyle bir şey çıktı ki… Tarihi alt üst eden keşif

Dünya tarihi Kırıkkale’de yeniden yazılacak! Yerin altından öyle bir şey çıktı ki… Tarihi alt üst eden keşif

featured
service

Kırıkkale’nin Karakeçili ilçesinde Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü tarafından sürdürülen kazılarda, Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura başkanlığındaki ekip, Hitit kraliyet ailesine ait dini törenleri ve yabancı istilaları anlatan 3500 yıllık bir kil tablet buldu. Bu keşif, Hititlerin güneyden gelen istilalarla nasıl mücadele ettiklerine dair az bilinen detayları ortaya çıkardı.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura, tabletin Hitit kralı ve kraliçesinin dini törenlerini yansıttığını belirtti. Hurrice yazılı bu tabletin Anadolu’da daha önce sadece Boğazköy, Ortaköy ve Kayalıpınar’da bulunduğunu hatırlatan Matsumura, Kırıkkale’de böyle bir buluntuya rastlamalarının şaşırtıcı ve heyecan verici olduğunu söyledi.

Kazı başkanı Matsumura, Hurrice yazılı tabletin Hitit kralı ve kraliçesinin dini törenlerini Büklükale’de gerçekleştirdiğini gösterdiğini belirtti. “Büklükale’nin nasıl bir şehir olduğu belli değil. Neden burada Hurrice tablet bulundu? Bu, Hitit kraliyet ailesiyle ilişkili olduğunu ve şehrin çok önemli olduğunu gösteriyor” dedi. Ayrıca, tabletin içeriğinde Hititlerin dua etme şekillerinin yanı sıra Katapa adlı bir şehrin adının geçtiğini vurgulayan Matsumura, “Katapa isminin neden Büklükale’de ortaya çıktığı henüz belli değil. Bu büyük sırrı çözmek gerekiyor” diye ekledi.

Büklükale’de gün yüzüne çıkarılan tabletin büyük bir keşif olduğunu anlatan Matsumura, Hititlerin nasıl dua ettiğinin yazılı olduğunu ve Hurrice ile dua metinlerinin bulunduğunu belirtti. Katapa şehrine dair bilgilerin yer aldığı tabletin Büklükale’de bulunması, bu bölgenin Hititler için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Kırıkkale’de yapılan bu keşif, Hititlerin dini ritüelleri ve tarihi hakkında bilinmeyen birçok detayı gün yüzüne çıkararak dünya tarihine yeni bir bakış açısı kazandıracak. Bu büyük keşif, arkeoloji dünyasında heyecan yaratmaya devam ediyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dünya tarihi Kırıkkale’de yeniden yazılacak! Yerin altından öyle bir şey çıktı ki… Tarihi alt üst eden keşif
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz