Batman’ın Sason ilçesinde yürütülen “Örnek Ürün Örnek İlçe” projesi, organik bal üretiminde büyük bir başarıya imza attı. Sason’un Cobet Yaylası’nda, 1950 metre rakımda ve tamamen doğal ortamda üretilen bal, yapılan kapsamlı analizler sonucunda olağanüstü bir kaliteye sahip olduğu tespit edildi.
Sason Kaymakamı Furkan Başar tarafından yapılan açıklamada, balın Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakodinamik Araştırma Uygulama Merkezi Çevre ve Gıda Analizleri Laboratuvarı’nda yapılan testler sonucunda yüksek kalite standartlarına sahip olduğu vurgulandı. Analiz raporunda balın prolin değeri 1778 mg/kg, diastaz enzimi değeri ise 57,1 olarak belirlendi. Bu değerler, balın dünya standartlarının oldukça üzerinde olduğunu gösteriyor.
Devletin yüzde 100 desteklediği proje çerçevesinde, Sason ilçesinin florası ve ekolojik yapısı, bal üretiminde büyük bir avantaj sağladı. Doğal ve el değmeden üretim süreci, balın kalitesini artırırken, bölgedeki arıcılara da büyük bir ekonomik kazanç sağladı.
Kaymakam Başar, “Cöbet yaylasında, il valimizin desteğiyle “örnek ürün, örnek ilçe” projesi başlattık. Bu proje dahilinde yüzde yüz hibeli olarak 12 üreticimize yüzlerce kovan dağıttık. Besicilerimizin yaptığı çalışmaların neticesinde elde ettiğimiz yüksek kalitedeki balı yaptığımız analizler sonucunda prolin değerinin bin 778 değerinde rekor seviyeye ulaştığını gördük. Projemiz meyvelerini vermeye başladı. Bal üreticilerimiz elde ettikleri yüksek kalitedeki balı piyasaya sürmeye, vatandaşlarımıza ulaştırmaya başladı. Bizler de ilçe kaymakamlığı olarak il valiliğimizin desteğiyle proje dahilinde olan tüm üreticilerimizin yanında durarak desteklemeye devam edeceğiz. Proje dahilinde üreticilerimize özel tasarımlı polen tuzaklı kovan desteği sunduk. Şuanda Cöbet Yaylası’nda endemik bitki türlerinin yoğun olduğu alanda üretimimiz devam ediyor. Bu yıl elde ettiğimiz balın kalitesi oldukça yüksek. İlçemizde üretilen balın kalitesini en yükseğe taşıdık. Balımızın kalitesini duyurmaya devam edeceğiz” dedi.
Yorumlar kapalı.