Yeni Zelanda, jeotermal enerji ve hidroelektrik enerji kaynaklarının yanı sıra bol tarım arazisi ve düşük nüfus yoğunluğu ile dikkat çekiyor. Bu özellikler, ülkenin kıyamet senaryolarına karşı dayanıklı olmasını sağlayan temel faktörler arasında yer alıyor. Uzmanlar, bu nedenlerden ötürü Yeni Zelanda’nın liste başında olduğunu belirtiyor.
İzlanda, volkanik aktivite ve düşük nüfus yoğunluğu nedeniyle güvenli bölgeler arasında yer alırken, Tazmanya, Avustralya’nın en güvenli bölgelerinden biri olarak öne çıkıyor. Her iki bölge de ılıman iklimleri ve doğal kaynakları ile kıyamet senaryolarında avantajlı durumdalar.
İngiltere ve İrlanda da listeye dahil edildi. İngiltere’nin, yoğun nüfusa ve dış kaynaklara bağımlılığa rağmen, bazı dayanıklılık özellikleri taşıdığı vurgulandı. İrlanda ise düşük nüfus yoğunluğu ve tarımsal kapasitesi ile dikkat çekiyor.
Araştırmacılar, enerji temelli küresel ekonominin neden olduğu çevresel hasar ve diğer faktörler nedeniyle insan uygarlığının “tehlikeli bir durumda” olduğunu belirtiyor. Şiddetli finansal krizler, küresel ısınma, doğanın tahribatı ve pandemiler, büyük bir küresel çöküşün potansiyel nedenleri arasında sayılmakta.
Analiz, ülkelerin gıda üretimi, sınır koruma, elektrik şebekeleri ve üretim yetenekleri gibi faktörlere göre değerlendirildi. Çalışmalar, ekonomik verimliliğe değer veren küreselleşmiş toplumların dayanıklılığa zarar verdiğini ve gıda gibi hayati sektörlerde yedek kapasitenin bulunmasının önemini vurguladı.
Yorumlar kapalı.