Bursa’nın İnegöl ilçesinde yaklaşık 10 yıl önce Tuzla Mahallesi’nde deneme amacıyla ekilen yaban mersini üretiminde hasat dönemi verimli oldu. İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik’in de katıldığı hasat süreci üreticinin yüzünü güldürdü. Yaban mersini üretiminin Çiftçiler için önemli bir gelir kaynağı olduğunu belirten Çelik, 10 senelik bir geçmişi olduğunu belirterek yaban mersininin bu toprakları sevdiğini vurguladı. Rakam olarak, toprak olarak, verim olarak her anlamda Türkiye’ye uygun bir ürün olduğunu belirten Çelik, “Çünkü yaban mersini toprak ayıran bir ürün. Bulunduğumuz yer şu an 1200 rakım, ileride 1300 rakımda da üretim yapılıyor. Bu mahallemizde yaklaşık 1000 dönüm alanda üretim yapılıyor.” dedi.
100 ton civarında bir ürün elde edildiğini belirten Çelik, bahçelerin genç olduğunu belirterek yeni ekim alanları olduğuna da değindi. Yakında 2.000 dekara kadar çıkarılacağını belirten Çelik 2000 ton civarında ürün beklentisi olduğunu da söyledi. Çevre köylerde yaban mersini üretimi yapmaya başlayan Çiftçiler olduğunu ifade eden Çelik, onların da verim almasını temenni ederek yaban mersini üretiminin yüksek rakım ve toprağın pH dengesini aradığını söyledi.
Kilogram fiyatı 400 TL’den alıcı bulan yaban mersininin 5 ülkeye ihraç edildiğini ifade eden Çelik, “Fiyat olarak da bugün 400 TL civarında kendine alıcı buluyor. Bunlar ilk hasatlar olduğu için şu an ufakları toplanıyor. Daha iri olanlar toplanmaya başladığında, 500 TL civarında çıkacağını biliyoruz. Yaban mersinimiz iç piyasanın yanında bir de ihracata da giriyor.” dedi.
Arabistan, Kazakistan, Singapur, Çekya, Dubai yaban mersini için Türkiye’nin kapısını çalıyor. Kalp hastalıkları, damar hastalıkları, şeker hastalıkları ve kansere karşı koruyucu bir etki sağlayan yaban mersininin birçok doktor tarafından da önerildiği biliniyor.
Yorumlar kapalı.