1. Haberler
  2. Gündem
  3. Duygusal şiddet uygulayan eş tam kusurlu: Yargıtay’dan emsal niteliğinde karar

Duygusal şiddet uygulayan eş tam kusurlu: Yargıtay’dan emsal niteliğinde karar

featured
service

İzmir’de yaşayan bir kadın, evlilik birlikteliğinin temelden sarsıldığı gerekçesiyle mahkemeye başvurdu ve boşanma davası açtı. Davacı kadın, kendi lehine ve çocuk yararına nafaka talebinde bulunurken, ayrıca 100’er bin lira maddi ve manevi tazminat istedi. Boşanma talebinin gerekçesi olarak, erkeğin ailesinin baskısına karşı sessiz kalmasını ve hakaretlere seyirci olmasını gösterdi.

Eşi tarafından açılan davaya karşılık olarak davalı erkek de kendi lehine 80 bin lira maddi ve 50 bin lira manevi tazminat talep etti. Ancak yerel mahkeme, davalı erkeğin aile baskısına ve hakaretlere karşı sessiz kalmasının duygusal şiddet teşkil ettiğine ve boşanma nedeni sayılabileceğine hükmetti.

Yerel mahkeme, erkeğin eşine yönelik davranışlarını “duygusal şiddet” olarak nitelendirdi. Kararda, erkeğin eşini ailesiyle görüştürmemesi, görüştüğünde huzursuzluk çıkarması ve “Çocuğu bırak git” gibi sözlerle evliliği tehdit etmesinin duygusal şiddet olarak değerlendirildiği belirtildi. Mahkeme, davalı erkeği tam kusurlu buldu ve tarafların boşanmasına hükmetti. Aynı zamanda kadın ve çocuk lehine nafaka ile kadın için maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Yerel mahkemenin belirlediği nafaka ve tazminat miktarının yetersiz olduğu gerekçesiyle kadın ve çocuk lehine yapılan istinaf başvurusu sonucu, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi bu miktarları artırdı. Kadına yönelik maddi ve manevi tazminat ile çocuk için belirlenen nafakayı yükselten istinaf mahkemesi, kadının ve çocuğun yaşam standartlarının korunması gerektiğine dikkat çekti.

Bölge Adliye Mahkemesi’nin kararına karşı davalı erkeğin temyiz başvurusu üzerine dosya Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’ne taşındı. Yargıtay, kadın lehine hükmedilen nafaka ve tazminat miktarlarının artırılması gerektiğini belirtti ve dosyayı tekrar Bölge Adliye Mahkemesi’ne gönderdi. Bunun üzerine mahkeme, nafaka miktarını kadın ve çocuk için 1000’er TL’ye çıkardı ve kadına 30’ar bin TL maddi ve manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Duygusal şiddet uygulayan eş tam kusurlu: Yargıtay’dan emsal niteliğinde karar
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz