1. Haberler
  2. Gündem
  3. Ekonomik yanlışlar Türkiye’yi nereye götürüyor? Mahfi Eğilmez’den çarpıcı analiz

Ekonomik yanlışlar Türkiye’yi nereye götürüyor? Mahfi Eğilmez’den çarpıcı analiz

featured
service

Özelleştirme Politikaları Eleştirildi

Eğilmez, özelleştirme sürecinin amacının kamu kesiminin kaynak ayıramadığı üretim tesislerini özel sektöre devrederek verimlilik artışı sağlamak olduğunu belirtti. Ancak Türkiye’de yapılan özelleştirmelerin ne üretim artışı sağladığını ne de ucuzluk getirdiğini ifade eden Eğilmez, bunun gerçek anlamda bir özelleştirme olmadığını vurguladı.

Dış Borçlanma ve Verimlilik Sorunu

Dış borçlanmanın da önemli bir sorun olduğunu belirten Eğilmez, Türkiye’nin dış borç stokunun 2000’li yılların başında 103 milyar dolar olduğunu, 2023 yılsonu itibarıyla ise 500 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Eğilmez, bu borçların verimlilik artırıcı yatırımlara gitmediğini, dolayısıyla ekonomiye yük getirdiğini ifade etti.

Vatandaşlık Verme Politikaları

Eğilmez, gayrimenkul alımı yoluyla vatandaşlık verilmesini de eleştirdi. Diğer ülkelerde bu tür yatırımların çeşitli koşullara bağlı olduğunu belirten Eğilmez, Türkiye’de ise bu sürecin çok daha kolay ve karlı bir hale getirildiğini söyledi.

Enflasyon Yükselirken Faiz Düşürme Hatası

Eğilmez, 2021 yılında enflasyon yükselirken faizlerin düşürülmesinin büyük bir hata olduğunu belirtti. Bu politika sonucunda enflasyonun yüzde 85’e kadar yükseldiğini ve faizlerin tekrar artırılmaya başlandığını ifade etti. Eğilmez, gerçek enflasyonun açıklanan enflasyondan çok daha yüksek olduğunu ve insanların bu nedenle tasarruf yapmadığını, paralarını hızla harcamaya yöneldiğini vurguladı.

Kur Korumalı Mevduat ve Carry Trade Eleştirisi

Kur korumalı mevduat uygulamasının Merkez Bankası’na büyük bir mali yük getirdiğini belirten Eğilmez, bu uygulamanın 2023 yılında Merkez Bankası’nın 818 milyar lira zarar etmesine yol açtığını söyledi. Ayrıca, carry trade uygulamalarıyla kur sabitlenmeye çalışılırken, aslında çok yüksek döviz faizi ödenerek borçlanıldığını belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ekonomik yanlışlar Türkiye’yi nereye götürüyor? Mahfi Eğilmez’den çarpıcı analiz
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz