İmamoğlu’na, kendisine “ahmak” diyen dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya cevap olarak söylediği “Olan biten şeylere baktığımızda tam da 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır” sözleri gerekçe gösterilerek 14 Aralık 2022’de, “Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği” suçlamasıyla 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve “siyasi yasak” cezası verildi.
İmamoğlu’na yönelik ‘ahmak davası’na Serkan Özcan’dan sert tepki: Bu dava milletin iradesine darbe girişimidir
Dava iki yıldır istinafta. İstinaf, İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nin verdiği 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyasi yasak cezasını ya onaylayabilir ya da bozabilir.
İmamoğlu için kritik toplantı: CHP kurmayları ‘ahmak davası’ ile ilgili bir araya geldi
İmamoğlu 10 Ocak 2022’de ilk kez hâkim karşısına çıktı. Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde celse arasında açılan duruşmaya, İmamoğlu ve avukatı Kemal Polat katıldı. Savunma yapan İmamoğlu, “Sorunun temelinde İçişleri Bakanı’nın şahsıma yönelik açıklamalarında ‘ahmak’ kelimesini kullanmasıdır. Söz konusu cevabım bu sorunun üzerine olmuştur. Muhatabı da Sayın İçişleri Bakanı’dır” demişti.Duruşmada, Süleyman Soylu’nun dinlenilmesi ve uzman tanıkların ifadesinin alınması talepleri reddedildi. Ayrıca, avukatlara savcının mütalaasına karşı üç saatte savunma hazırlamaları dayatıldı. İmamoğlu’nun avukatları, hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığını belirterek beraat talep etti.
İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, ANKARAGÜNDEM’a yaptığı değerlendirmede dosyanın istinafta olan dosya ile ilgili bir aksiyonun henüz olmadığını belirtti. Davanın onanması ve Yargıtay sürecinin başlaması ihtimaline karşın hazırlıklarının mevcut olduğunu ve dava sürecinin detaylara ilişkin de çalışmalarının devam ettiğini anlatan Polat, şöyle konuştu:
“Şu an dosya istinafta bekliyor. Herhangi bir karar ya da aksiyon yok, sadece bekliyoruz. Eğer dava onanırsa, Yargıtay süreci başlar. Bu ihtimale karşı genel bir çerçeve hazırlığımız mevcut ve bunu detaylandırmaya çalışıyoruz. Eğer buradan karar çıkarsa, Yargıtay’a başvuracağız. Yargıtay kararı kesinleşmeden siyasi yasaklı olamaz Ekrem Bey. Yargıtay’ın kararı onaylaması halinde ise karar kesinleşir ve sonuçları uygulanır.”
Polat, bu yasağın ömür boyu sürecek bir durum olmadığını vurguladı: “Yargıtay da onaylarsa, Ekrem Bey siyasi yasaklı olacak ama bu yasak ömür boyu sürecek bir yasak değil. Eğer 2 yıl, 7 ay, 15 gün ceza verilirse, bu süre boyunca siyasi yasaklı olur. Ayrıca bu süre içinde seçme ve seçilme hakkını da kaybeder. Ancak ceza süresi bittikten sonra, bu hakların geri verilmesi için başvuru yapılabilir. Sonrasında mahkeme kararı ile hakları iade edilebilir. Yani toplamda 2 yıl, 7 ay ceza ve ardından 3 yıl bekleme süresi var. Bu süreler geçtikten sonra, normal siyasi faaliyetlerine ve haklarına kavuşur. Ömür boyu yasak söz konusu değil.”
Son olarak Polat, kararın hukuki temellerine ilişkin de bir değerlendirme yaparak, “Ben bu kararın kesinleşmeyeceğini düşünüyorum. Hiçbir hukukçunun böyle bir kararın altına imza atamayacağı kanaatindeyim. Hukuki açıdan değerlendirildiğinde, bu kararın onanması mümkün değil” dedi.
Yorumlar kapalı.