1. Haberler
  2. Gündem
  3. El Nino çarpan etkisi yarattı: Türkiye’de denizler alarm veriyor

El Nino çarpan etkisi yarattı: Türkiye’de denizler alarm veriyor

featured
service

Avrupa Birliği Copernicus İklim Değişikliği Servisi verilerine göre, küresel deniz yüzey sıcaklığı son 10 ayda 9 defa rekor seviyeye ulaştı. Bu rekorların 9’u son El Nino döneminde, 1’i ise 2016 yılındaki El Nino döneminde yaşandı.

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün analizlerine göre, son El Nino döneminde Akdeniz’de deniz suyu sıcaklığı ortalaması 23,06 santigrat dereceye yükseldi. Bu rakam, bir önceki El Nino dönemine göre 2 derece, 1997-1998 yıllarına göre 2,1 derece ve 1982-1983 yıllarına göre 2,8 derece daha fazla.

Ege Denizi’nde ise son El Nino döneminde deniz suyu sıcaklığı 19,97 derece olarak kaydedildi. Bu rakam da 2014-2016 yıllarına göre 1,9 derece, 1997-1998 yıllarına göre 1,94 derece ve 1982-1983 yıllarına göre 2,46 derece daha fazla.

Marmara Denizi’nde son El Nino döneminde deniz suyu sıcaklığı 17,21 derece olurken, Karadeniz’de ise 17,36 dereceye yükseldi. Bu artışlar da her iki deniz için rekor seviyeyi temsil ediyor.

Prof. Dr. Salihoğlu, El Nino’nun etkisinin halen devam ettiğini ve iklim değişikliğiyle birlikte aşırı sıcaklıklara yol açtığını vurguladı. Bu durumun denizlerin sadece sıcaklığını değil, ekosistem yapısını ve sağladığı hizmetleri de baştan sona etkilediğini belirten Salihoğlu, “Bu El Nino’yu daha önceki çok güçlü olanlarıyla karşılaştırdığımızda ulaştığımız deniz suyu sıcaklıkları hepsinin ötesinde, rekor sıcaklıklar. Bu iklim değişikliği ile birleşince topyekûn etkisi çok güçlü oldu. Çarpan etkisi yaptı ve sıcaklıkları hiç görmediğimiz rakamlara çıkardı.” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
El Nino çarpan etkisi yarattı: Türkiye’de denizler alarm veriyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz