Prof. Dr. Yusuf Demir, Güney Amerika’nın batı kıyısındaki Pasifik Okyanusu’nun yüzey sularının soğumasıyla ortaya çıkan La Nina etkisinin, Türkiye’deki kış aylarını olumsuz etkileyebileceğini söyledi. Bu durumun özellikle Batı Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yağışların azalmasına yol açabileceğine dikkat çeken Demir, su kaynakları ve tarım üzerinde ciddi etkiler yaşanabileceğini vurguladı.
Prof. Dr. Demir, okyanus yüzey sularının aşırı ısınmasıyla ortaya çıkan ve dünya genelinde sıcaklık artışı anlamına gelen El Nino etkisinin azaldığını, yerini La Nina’nın soğutucu etkisine bıraktığını ifade etti.
Demir, “La Nina etkisiyle kış ayları daha soğuk geçebilir. Batı bölgelerinde yağışlarda bir azalma ve nispeten daha kuru bir kış yaşanabilir. Türkiye’nin Batı Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde daha kurak bir dönem yaşayabiliriz. Bu bölgelerde yağışların azalması, tarım ve su kaynakları üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. La Nina etkisi ile istediğimiz kar yağışını alamayabiliriz. O nedenle hepimizin doğaya, çevreye, suya sahip çıkmamız gerekiyor” dedi.
Demir, bu yılın sonbahar aylarının bir “hazırlık dönemi” olarak geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, suyu koruma ve doğru kullanmanın büyük önem taşıdığını söyledi.
Sürecin uzun ve zorlu olduğunu belirten Demir, “Böyle bir riskin olduğunu uzmanlar söylüyorlar. Dolayısıyla bizim bunlara karşı hem toplumsal olarak hazır olmamız lazım hem de yerel yönetimlerin hazır olması gerekiyor. Süreç uzun ver zorlu. Her anımızı doğru kullanmamız gerekiyor. Elimizde kaynaklarımızı, çevreyi, toprağı, suyu çok dikkatli kullanmamız gerekiyor. Özellikle suyu koruyarak geleceğe taşımak, geleceğe doğru şekilde aktarmak çok önemli.” ifadelerini kullandı.
Yorumlar kapalı.