1. Haberler
  2. Gündem
  3. Emeklilikte yüksek maaş almanın yolu buymuş! Uzman isim püf noktasını açıkladı: Bu kişiler avantajlı oluyor

Emeklilikte yüksek maaş almanın yolu buymuş! Uzman isim püf noktasını açıkladı: Bu kişiler avantajlı oluyor

featured
service

Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç, emeklilik hakkı kazanmış ama çalışmaya devam eden bir okurunun sorusunu ele aldı. Emeklilikte yüksek maaş almanın yollarını anlatan Kıvanç, okuyucusunun, “Emekli olmayıp prim yatırmaya devam edip emekli maaşını yükseltmek mantıklı mı?” sorusuna detaylı bir yanıt verdi. İşte Ahmet Kıvanç’ın yazısı…

“EMEKLİ OLMAK MI ÇALIŞMAYA DEVAM ETMEK Mİ AVANTAJLI?

Toplam 6471 prim günü ile EYT’den emeklilik hakkını kazandım. Sistemde emekli aylığım 32.000 TL görünüyor. Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde tazminat hakkım saklı kalmak suretiyle 55 yaşına kadar çalışma hakkım var. Şu an yaşım 45 ve iş yerinden aldığım maaş ortalama 55.000 TL civarında. Emekli olmayıp prim yatırmaya devam edip emekli maaşını yükseltmek mi mantıklı yoksa emekli olup yatan maaşa hiç dokunmadan birikim yapmak mı? (Özgür B.)

Bu sorunun cevabı herkes için farklıdır. Ancak, basit matematik hesabı yaparak hangisinin avantajlı olduğunu yaklaşık olarak tespit etmek mümkündür.

Emekli olmaya hak kazandığınız halde emekli aylığı bağlatmadığınız takdirde her ay emekli aylığı tutarında gelirden mahrum kalırsınız. Buna karşılık, çalışmaya devam ettiğiniz her yıl brüt ücretinizin yaklaşık yüzde 2’si oranında emekli aylığında artış sağlarsınız.

Aslında prim gününüz asgari sınırın çok üzerinde sayılmaz. Ancak, çalışırken aldığınız ücrete göre hak kazanmış olduğunuz emekli aylığı hatırı sayılır düzeyde. Emekli aylığınızın ve çalışırken aldığınız ücretin sabit kaldığını varsayalım. On yıl boyunca emekli aylığı almazsanız 32.000 TL X 120 ay = 3.840.000 TL’den vazgeçmiş olursunuz.

Buna karşılık, emekli aylığınız her yıl 1.600 TL olmak üzere on yılın sonunda 16.000 TL artar. Hayatınızın kalan kısmında ayda 16.000 TL daha fazla aylık alırsınız. Emekli aylığında sağlayacağınız 16.000 TL’lik artışla on yıl geç emekli olmakla uğradığınız 3.840.000 TL tutarındaki kaybı 240 ayda, yani yirmi yılda telafi edeceksiniz. Bu durumda, 65 yaşından sonra kara geçmiş olacaksınız.

Diğer yandan, aldığınız emekli aylığını her ay bireysel emeklilik sistemine (BES) yatırıp uygun fonlara yatırarak nemalandırırsanız, yatırdığınız paranın asgari ücrete kadar kısmı için yüzde 30 oranında da devlet katkısından faydalanırsınız. 2024 yılı için alınabilecek toplam devlet katkısı tutarı yıllık 72.000 TL’dir. BES’e yatırdığınızda on yılın sonunda 56 yaşını doldurduğunuzda kayda değer birikim sağlamış olursunuz.

FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ ÖDENMEZSE HAKLI FESİH YAPIBALİR Mİ?

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Emeklilikte yüksek maaş almanın yolu buymuş! Uzman isim püf noktasını açıkladı: Bu kişiler avantajlı oluyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz