Eski Fransız Yetimhanesi’ne el konulmuştu: Mahkeme Beyoğlu Belediyesi’ne ikinci kez ‘dur’ dedi – Ferhat Yaşar

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ANKARAGÜNDEM – Beyoğlu Belediyesi, Sultan Abdülaziz’in 1866’da Fransız Katolik bir topluluk olan Daughters of Charity of Saint Vincent de Paul Aziz Vincent de Paul’şöhret İyiliksever Kızları isimli vakfa fermanla verdiği Fransız Yetimhanesi’ne 1 Haziran’da el koydu. Belediye, duruşma süreci devam ederken yetimhanede ‘peyzaj çalışması’ mazeretiyle imha başlattı. Çalışmalar sırasında tarihi salon, duvarlar, salona inen merdivenler, seramikler ve bir dehliz ortaya çıktı. Hasar gören bu yapıların ortaya çıkması üzerine belediye yetkilileri çıkan harabelerin üzerini toprakla ve betonla kapattı. Çalışmalarını bitiren Beyoğlu Belediyesi, bahçede kafe açtı.

Fransa Başkonsolosluğu bu çalışmaların yasaklanması ve el koyma harekâtının sona erdirilmesi için duruşmaya müracaat etti. İstanbul 2’inci Yönet Duruşması yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak duruşmanın kararına karşın belediye dozerlere çalışmayı sürdürdü. Yapılan şikayetler üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Heyeti Müdürlüğü’nden bir takım bölgede analizler yaptı.

Eski Fransız Yetimhanesi’nde Kartonpiyer Müzesi bulunuyor. Müzede 1653 senesine direnen ve sadece Türkiye’de bulunan İsa’nın çarmıha gerilişinin dört tasviri ile beraber takribî 3 bin kartonpiyer kalıp da sergileniyor. Bu kalıplar arasında İstanbul’da bulunan Topkapı Epilepsiyi, Yıldız Epilepsiyi gibi tarihi yapıların motif ve kartonpiyer kalıpları da bulunuyor. Yeniden bahçede 1870’li senelerde inşa edilen yetimhanenin salonları yer alıyor.  

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Heyeti Müdürlüğü, burada yaptıkları tahlilin ardından Beyoğlu Belediyesi’nden çalışmalarını ‘acelelikle’ durdurmasını istedi. Ancak Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, bu kararın gereğini de yerine getirmedi. Belediye yönetimi, kiraları yüzde 100 artırarak kartonpiyer müzesinin de boşaltılmasını istedi. Boşaltılmaması halinde ise müzede bulanan kalıpların çöpe atılacağı belirtildi. Belediye daha sonra müzenin olduğu binanın kapısına kilit vurdu. 57 senelik müze kartonpiyer atölyesi sahibi Cemal Cinbiz, aylardır içeri alınmıyor.

Duruşmanın verdiği kararı değerlendiren avukat Arman Yılmaz, şunları söyledi: ‘’Bu karar sonrası olması gereken şu. Kartonpiyer Müzesi olan işletme şu anda giremiyor. Ancak kira kontratı kabul edildiği için firmanın oraya girmesi gerekiyor. Bunu belediye yasaklıyorsa, belediye bu maniyi kaldırarak teslim etmeli.’’

İstanbul Bölge Yönet Duruşması 6’ıncı Yönetimsel Dava Dairesi, Beyoğlu Kaymakamlığı’nın İstanbul 2’inci Yönet Duruşması yürütmeyi durdurma kararına yaptığı itirazı yalanladı. Duruşma, ‘’İstinaf arzuhalinde ileri sürülen iddialar, katlandığı yasal ve kanuni mazeretleri Dairemizce de uygun bulunan İstanbul 2’inci Yönet Duruşmasının kararını kaldırılmasını gerektirecek kalitede bulunmadığından istinaf arzının reddine” güzergahında karar verdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Eski Fransız Yetimhanesi’ne el konulmuştu: Mahkeme Beyoğlu Belediyesi’ne ikinci kez ‘dur’ dedi – Ferhat Yaşar

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz