1. Haberler
  2. Gündem
  3. Ev almak hayal oldu! 1 milyon kredinin geri ödemesi 5 milyon lira – Ankaragündem

Ev almak hayal oldu! 1 milyon kredinin geri ödemesi 5 milyon lira – Ankaragündem

featured
service

Konut kredilerinin maliyeti arttı ve ev sahibi olmak isteyen tüketiciler için zorlu bir dönem haline geldi. Daha düşük faiz oranlarıyla kullanılacak 1 milyon liralık konut kredisinin aylık taksidi 31 bin 352 TL oluyor. Bu kredinin toplam geri ödemesi ise 3 milyon 781 bin TL’yi aşıyor.

Bankadan 120 ay vadeli olarak çekilen aylık yüzde 4.29 faizli 1 milyon liralık konut kredisinin geri ödemesi ortalama 5 milyon 193 bin lirayı buluyor.

Sözcü gazetesinin haberine göre, ilgili bankalar tarafından “ilk evim konut kredisi” olarak adlandırılan bu kredi, ev alacak kişinin şartlarına uygun olmaması durumunda, yine en düşük faiz oranıyla çekilen bir başka kredinin aylık ödemesi de 32 bin 187 lirayı buluyor. Bu kapsamda 120 ay vadeli çekilen, aylık yüzde 3.14 faiz oranıyla kullanılacak kredinin toplam geri ödemesi ise 3 milyon 822 bin lirayı aşıyor.

Dar ve orta gelirliler için krediyle konut almak artık çok zor. Bankalarda ortalama 1 milyon liralık konut kredisine 12 ay vadeyle ödenecek aylık taksit tutarı 69 bin 921 liraya kadar çıkıyor. Aylık faizi yüzde 6.99’a ulaşan bu konut kredisinin toplam geri ödemesi ise 8 milyon 401 bin lirayı aşıyor. Toplam faiz oranı da 7 milyon 390 bin 527 lirayı buluyor. Böylece, bu konut kredisinin aylık taksit tutarı, asgari ücretin 4 katını aşıyor

Merkez Bankası verilerine göre, konut kredi faizleri mayısta yüzde 44.98’e kadar çıktı. Faizlerdeki yükseliş, ipotekli satışların azalmasına neden oldu. Mayısta 110.588 konut satıldı, ancak kredili konut satışları yüzde 63.9 azalarak 9 bin 909 adet oldu. Bu rakam, kredili satışlarda son 11 yılın en düşük mayıs ayına işaret ediyor.

Kaynak: Ankaragündem.com

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ev almak hayal oldu! 1 milyon kredinin geri ödemesi 5 milyon lira – Ankaragündem
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz