Damal ilçesine bağlı Seyitveren Köyü’nde yaşayan Gülfidan Atmaca, annesinin yöresel kıyafetlerinden esinlenerek yaklaşık 50 yıl önce bebek yapımına başladı. Atmaca’nın el yapımı olan bebeklerden biri, İstanbul’daki bir sergiden sonra 1986’da Japonya’da bir yarışmaya yollandı ve “Yöresel Folklorik Bebekler” kategorisinde birincilik aldı. Bu başarının ardından Damal bebeklerin üretimi, ve ekonomiye katkı sağlamak amacı ile Ardahan ile Damal ilçesinde teşvik aldı. Ardahan Valiliği 2018’de Damal Bebek Evi’ni inşa etti.
Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen kurslarla Damal bebek üretimi artarken, bölge kadınları da eğitim almaya başladı. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın Aile Sosyal Destek Projesi kapsamında açılan kurslara katılan kadınlar, bebek yapmayı öğrenirken aynı zamanda aile ekonomisine katkı sağlıyorlar.
Damal ilçesi ve köylerindeki Türkmen kadınların giyim tarzını yansıtan ve çeşitli parçalardan oluşan Damal bebeklerin üretimi ise epey zaman alıyor: Üç etek, önlük, gömlek, şalvar, yelek, cepken, göğüslük, tor, fes ve kolçak gibi parçalardan oluşan bebeklerin kıyafetleri, giyen kişinin yaşına, sosyal durumuna ve ekonomik gücüne göre farklılık gösteriyor.
Kadınların el emeği olan bebeklerin fiyatı ise boyutlarına göre 800 TL’den başlayarak 20 bin liraya kadar çıkıyor ve hediyelik dükkanlarda satılıyor.
Yorumlar kapalı.