Fidan, üst düzey bir ABD heyetinin Şam’daki yeni yönetimle bir araya gelmesinin önemine ilişkin soruya şu yanıtı verdi:
“Bence çok önemli. Amerikalı yetkililerden önce bazı Avrupa ülkelerinin ve uluslararası kuruluşların temsilcileri de Şam’ı ziyaret ettiler. Şam’daki yeni yönetimle temas kurulmakta olduğunu görüyoruz. Bu, önemli bir gelişme.”
Bakan Fidan, “Şam’ı ziyaret etmeyi ve HTŞ lideriyle görüşmeyi planlıyor musunuz?” sorusuna ise, “Evet, planlıyorum. Şam’daki yeni yönetimle bir araya gelmeyi planlıyorum.” ifadelerini kullandı.
HTŞ’nin Türkiye’nin terör listesinden çıkarılmamasıyla ilgili soruya yanıt veren Fidan, BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyulduğunu belirtti ve ekledi:
“Bu, BM listesiyle bağlantılı bir durum. Ancak hukuki boyut ile fiili durum arasında bir çelişki var. HTŞ’nin son 10 yılda fiiliyatta herhangi bir terör faaliyeti içinde bulunduğuna dair bir tespitimiz yok. Bu, sadece bizim değil, Batılı istihbarat örgütlerinin de paylaştığı bir görüş.”
Fidan, Dışişleri Bakanlığı görevinden önceki dönemde istihbarat şefi olarak HTŞ lideri Ahmed eş Şara ile temasları olduğu varsayımına ilişkin soruya da yanıt verdi. HTŞ’nin IŞİD ve El-Kaide gibi terörist gruplara karşı mücadelede istihbarat paylaşımı konusunda faydalı olduğunu belirten Fidan, şu açıklamalarda bulundu:
“HTŞ, özellikle DEAŞ ile mücadelede istihbarat paylaşımı konusunda iyi iş birlikleri yaptı ve bize çok yardımcı oldu. DEAŞ ve El-Kaide bağlantılı örgütler hakkında istihbarat toplama konusunda uzun yıllardır bizimle iş birliği içindeler.”
Fidan, meselenin hassasiyetinden dolayı bu durumun o dönemde kamuoyuna açıklanmadığını ifade etti.
Fidan, öte yandan HTŞ’nin DEAŞ’ın eski elebaşı Ebubekir el-Bağdadi gibi hedefler konusunda da iş birliği yapıp yapmadığı sorusuna bu tür hedefler konusunda da HTŞ’nin Türkiye ile iş birliği içinde olduğu yanıtını verdi.
Yorumlar kapalı.