1. Haberler
  2. Gündem
  3. Filipinler, Tartışmalı Sabina Sığı’ndan Gemisini Çekti

Filipinler, Tartışmalı Sabina Sığı’ndan Gemisini Çekti

service

Filipinler, Güney Çin Denizi’nde tartışmalı bir bölge olan Sabina Sığı’nda demirli tuttuğu sahil güvenlik gemisi BRP Teresa Magbanua’yı geri çektiğini açıkladı.

Filipinler Ulusal Deniz Konseyi Başkanı Lucas Bersamin, yaptığı açıklamada, geminin 5 aydır gözcü görevini sürdürdüğünü ve şimdi Palawan Adası’ndaki limana dönüş yoluna çıktığını belirtti.

Bersamin, “Bu süreçte gemi, Çin’in müdahaleci filosunun ablukasına karşı kötü hava şartlarında ve azalan günlük erzakla görevini sürdürdü. Mürettebatın sağlık ihtiyaçları ve geminin bakımı için limana dönmek gerekliydi.” diye konuştu.

Çin Sahil Güvenliği Sözcüsü Liu Dıcün, Filipinler’in gemisini çektiğini doğrularken, bu geminin yasa dışı demirleme yaptığı iddiasında bulundu. Liu, Filipinler’in gemiye ikmal yapma girişimlerini engellediklerini ve bu durumun, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği’nin 2022’de imzaladığı deklarasyona aykırı olduğunu ileri sürdü.

Sabina Sığı, Filipinler’in “Escoda”, Çin’in ise “Şienbin” adını verdiği alandır. Burada son aylarda gemiler arasında çarpışmalara kadar uzanan sürtüşmeler yaşanmış ve bu durum iki ülke arasındaki gerilimi arttırmıştır.

Güney Çin Denizi, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana bölge ülkeleri arasında egemenlik ihtilaflarının merkezinde yer alıyor. Çin, bu denizin yüzde 80’inde egemenlik iddia ederken, Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya da bu bölgedeki haklarını savunmakta.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Filipinler, Tartışmalı Sabina Sığı’ndan Gemisini Çekti
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz