29 Ağustos’taki protesto sonrası gözaltına alınan Filistinli öğrencilerin, haklarındaki sınır dışı kararının kesinleşmesi durumunda Ürdün’e gönderilmeleri bekleniyor.
Hükümetin ‘Ticareti durdurduk’ açıklamasına rağmen Gazze’de insanlık suçu işleyen İsrail’in kullandığı petrolün Türkiye üzerinden taşındığı iddiası rahatsızlık yarattı. Ankara’dan hassas konuya ilişkin kapsamlı bir açıklama gelmedi. Ancak durumu protesto eden Filistin İçin Bin Genç grubundan iki Filistinli öğrenci gözaltına alındı. Gençlerin avukatları “Kamu düzeni güvenliğini ihlal suçlamasıyla sınır dışı kararı çıkarıldı. İptal davası açtık” dedi.
Avukatlar Beyza Akyüz ile Üsame Sarıyaşar, iki öğrencinin mahkemeye yapılan itiraz sonuçlanana kadar idari gözetim altında tutulacağını belirtti. Şarıyaşar, dava sürecinin bir yıla kadar uzayabileceğini de vurguladı. Barışçıl bir protestoyla başlayan sürecin deporta kadar gelmesi tartışma yarattı. Filistin İçin Bin Genç hareketi ise yaşananlara ‘Petrol sevkiyatını durdur demek kamu güvenliği ihlaline konu olamaz’ açıklamasıyla tepki gösterdi.
Türkiye’nin İsrail’e taşıdığı petrolü protesto eden iki Filistinli üniversite öğrencisi hakkında günlerdir Geri Gönderme Merkezinde tutulmasından sonra deportasyonu kararı verildi. İki Filistinli öğrencinin avukatları Beyza Akyüz ve Üsame Sarıyaşar ANKARAGÜNDEM’a müvekkilleri hakkında ‘sınır dışı edilme’ kararının verildiğini anlattı. Avukatlar Filistinli gençlerin bırakıldığını ancak deport kararının süreceğini söyledi. Sarıyaşar sınır dışı kararında gerekçenin ‘kamu düzeni güvenliğini ihlal etmek’ olduğunu ifade etti. ‘Karara iptal davasını açtık’ dedi.
RT World’ün hazırladığı Gazze’de yaşanan işgali anlatan ‘Kutsal İşgal’ belgeselinin galasında Türkiye’den İsrail’e taşınan petrolü protesto eden iki Filistinli öğrenci Geri Gönderme Merkezi’nde tutuluyordu. ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ soruşturmasıyla emniyete alınan ve Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan Filistinli iki öğrenci hakkında ‘kamu düzeni güvenliğini ihlal etmek’ suçlamasıyla ‘sınır dışı etme’ ve ‘idari gözetim’ kararı verildi. Filistinli öğrencilerin gönüllü avukatlığını yapan Üsame Sarıyaşar ve Beyza Akyüz müvekkilleri hakkında verilen kararlara iki ayrı iptal davası açacaklarını ANKARAGÜNDEM’a anlattı. Öncelikle müvekkilerinin Türkiye’de sabit adreslerinin bulunması ve adli sicil kayıtlarının olmaması nedeniyle idari gözetim kararının iptali ile ilgileneceklerini söylediler. İki Filistinli öğrenci hakkında verilen sınır dışı edilme kararına karşı açılan iptal davasının sonuçlanmasının ise bir yıla kadar uzayabileceğini ifade ettiler.
GENÇLERİN ADLİ SİCİLLERİ TEMİZ: Filistinli öğrencilerin avukatlığını yapan Üsame Sarıyaşar, haklarında Cumhurbaşkanına Hakaretten soruşturma açıldığını, buna bağlı olarak da kamu düzeni güvenliğini ihlal etmekten sınır dışı kararı verildiğini anlattı. “İki Filistinli müvekkilimle de bugün Arnavutköy Geri Gönderme Merkezi’nde görüştük. Durumları iyi. Ancak ikisi için de sınır dışı edileceklerine yönelik karar alındı. Bugün diğer avukat arkadaşımla birlikte müvekkillerimiz adına İstanbul İdari Mahkemesine iptal davalarını açıyoruz. Dava süresi boyunca sınır dışı edilme kararı durduruluyor.” Sarıyaşar, sınır dışı kararına açılan itiraz davası sürecinde müvekkillerinin Geri Gönderme Merkezi’nde tutulmaması için ayrıca idari gözetim kararına itiraz edeceklerini söyledi. “İkamet adresleri belli ve adli sicil kayıtları temiz olan müvekkillerimizin Geri Gönderme Merkezi’nde tutulmalarına gerek olmadığına dair itirazımızı belirttik. Beş gün içinde bu itirazımızın sonucunu alırız” dedi.
Yorumlar kapalı.