1. Haberler
  2. Gündem
  3. Gazze’ye yardım götürecek Özgürlük Filosuna bürokratik engel “İsrail’e giden petrol tankerine evet Vicdan Gemisine hayır”

Gazze’ye yardım götürecek Özgürlük Filosuna bürokratik engel “İsrail’e giden petrol tankerine evet Vicdan Gemisine hayır”

featured
service

Türkiye’den uluslararası kontaklar kurularak “Özgürlük Filosu”nun Gazze’ye ulaşmak üzere yola çıkmak üzere hazırlanacağının duyurusu Kasım ayında sivil toplum yetkilileri tarafından yapılmıştı. İsrail’in 7 Ekim’de başlattığı Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının şiddetlenmesi ve katliamların büyümesi üzerine bir araya gelen sivil inisiyatif, 2023 kasım ayından beri, ‘Özgürlük Filosu’nun Gazze’ye ulaşması için gerekli izinleri almaya çalışıyordu.

Özgürlük Filosu’nun hazırlanacağına dair yapılan ilk açıklamalarda da filonun korunması için Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan destek istenmişti.Gazzelilere insani yardım götürmek için bir araya gelen Özgürlük Filosu, 12 ülkeden Akdenize doğru yola çıkacak gemilerden oluşuyor. Özgürlük Filosunun Türkiye ayağı olan Vicdan Gemisi Haydarpaşa Limanında bekletiliyor. Ulaştırma Bakanlığı hiçbir açıklama yapmadan Vicdan Gemisinin limandan çıkışına izin vermiyor.

Türkiye limanlarından yola çıkarak, Akdeniz’deki başka ülkelerin limanlarına uğrayarak yapılan sevkiyat ile İsrail’e ticaret devam ediyor.

Azerbaycan şirketi olan Socar’ın petrolü Türkiye topraklarından geçirerek Ceyhan’daki boru hattına ulaştırdığı oradan da, Türkiye’nin verdiği geçiş izniyle İsrail’e gittiği biliniyor.

Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının bakımı ise Türkiye Varlık Fonuna bağlı olan BOTAŞ eliyle yapılıyor. Hükümet, Filistin’e destek açıklamaları yaparken, başta İsrail savaş uçaklarına yakıt olmak üzere, sevk edilen petrol geçişine izin veriyor. Ancak İsrail’e arka kapıdan, saklı şekilde yapılan ticarete verilen izin, Gazze’ye insani yardım için gidecek Vicdan Gemisi için verilmiyor. Bu da tartışmaları büyütüyor.

Özgürlük Filosu Koalisyonunun Türkiye ayağını yürüten Mavi Marmara Derneği Başkanı İsmail Songür, Vicdan Gemisinin artık Gazze’ye doğru demir alması gerektiğini ANKARAGÜNDEM’a anlattı.

Mavi Marmara Derneği Başkanı İsmail Songür, Vicdan Gemisinin de aralarında bulunduğu Özgürlük Filosu Koalisyonunun amacını anlattı:

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Gazze’ye yardım götürecek Özgürlük Filosuna bürokratik engel “İsrail’e giden petrol tankerine evet Vicdan Gemisine hayır”
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz