1. Haberler
  2. Gündem
  3. Gazze’ye yardım götürmek isteyen gemiler Haydarpaşa’da engelleniyor: İsrail’e takılacağımızı düşünürken Türkiye’ye takıldık

Gazze’ye yardım götürmek isteyen gemiler Haydarpaşa’da engelleniyor: İsrail’e takılacağımızı düşünürken Türkiye’ye takıldık

featured
service

T24’ten Buse Söğütlü’nün haberine göre, İsrail’in gönderilen insanî yardımı engellediğini söyleyen o nedenle de yardımların doğrudan Gazze’ye ulaşmasını hedefleyen Uluslararası Özgürlük Filosu Koalisyonu’nun gönüllüleri İstanbul Haydarpaşa Limanı önündeki nöbetlerini sürdürüyor.

Özgürlük Filosu’na göre Türkiye, “Ablukayı Kır” kampanyalarının bir parçası olarak Gazze’ye götürmek istedikleri insanî yardımın yola çıkmasını “hukuksuzca” engelliyor. Uluslararası Özgürlük Filosu Koalisyonu’nun bileşenleri arasında İHH ve Mavi Marmara Özgürlük ve Dayanışma Derneği de bulunuyor.

Toplam 12 ülkeden çok sayıda sivil toplum kuruluşunca oluşturulan Uluslararası Özgürlük Filosu Koalisyonu’nun Türkiye temsilcisi Beheşti İsmail Songür, yaşananları ve engellemeleri anlattı.

‘Ablukayı Kır’ misyonunun Türkiye ayağı, koalisyonun üyesi İHH’ya ve Mavi Marmara Özgürlük ve Dayanışma Derneği Başkanı Songür’ün resmî temsilcisi olduğu iki geminin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından nisan ayı sonundan itibaren bir dizi diplomatik, hukukî ve lojistik engele maruz kalmasıyla sekteye uğruyor.

Türkiye’de koalisyona ait üç gemi bulunuyor. Bunlardan biri, Mersin’de bulunan İHH’ya ait “Anadolu” gemisi. Geminin 2 bin 500 ton insanî yardımla, içinde koalisyon üyeleri olmadan, Mısır’ın kuzeyindeki Ariş Limanı’na ulaştığı ve yardımın Gazze’ye gönderildiği biliniyor. Ancak Tuzla’da bulunan yine İHH’ya ait “Akdeniz” yolcu gemisi ve Haydarpaşa’da resmî olarak Mavi Marmara Özgürlük ve Dayanışma Derneği Başkanı Songür’e ait “Vicdan” yolcu gemisi, gerek bayrak sıkıntıları gerekse de liman çıkış izni belgesi verilmemesi nedeniyle yola çıkamıyor.

Mavi Marmara Özgürlük ve Dayanışma Derneği Başkanı Songür’ün resmî temsilcisi olduğu, şu anda Haydarpaşa Limanı’nda bekletilen ve limandan çıkış belgeleri verilmeyen “Vicdan” gemisi, özel yat statüsünde. Worldwide Lawyers Association (Yeryüzü Avukatları Derneği – WOLAS) avukatı Hüseyin Dişli, bu durumun gemi üzerindeki devlet yetkilerini azalttığını söylüyor.

Liman çıkış belgesi, nisan ayından bu yana resmî temsilci Songür’e verilmiyor. Avukat Dişli, normal şartlar altında bu belgeyi almanın 15 dakika bile sürmediğini ifade ediyor. Songür, şu an için geminin bir bayrak sorunu yaşamadığını ifade ederek Ulaştırma Bakanlığı tarafından nasıl engellendiklerini şöyle anlatıyor:

“Yola çıkmamıza az bir zaman kala, Liman Başkanlığı tarafından teftiş talebi iletildi. Biz de bunu kabul ettik çünkü bu konuda zorluk çıkaracaklarını tahmin ettiğimiz için geminin her türlü teknik ve lojistik eksiğini gidermiştik. Bu arada yabancı bayraklı bir gemi olduğu için aslında Bakanlığın gemiyi denetleme yetkisi yoktu. Biz buna rağmen bu talebi kabul ettik. Bu süreç yaklaşık 10 gün sürdü. Bizi 10 gün oyaladıktan sonra denetleme yapmaktan vazgeçtiler fakat geminin limandan çıkmasına da izin veremeyeceklerini söylediler.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Gazze’ye yardım götürmek isteyen gemiler Haydarpaşa’da engelleniyor: İsrail’e takılacağımızı düşünürken Türkiye’ye takıldık
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz