1. Haberler
  2. Gündem
  3. Gelecek Partili Şahin Genel Kurul’da konuştu: Tıkanan bir yargı sistemi sorunu var

Gelecek Partili Şahin Genel Kurul’da konuştu: Tıkanan bir yargı sistemi sorunu var

featured
service

Önerge ile ilgili söz alan Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, önergenin gerekçesini anlatırken, adalet kurumunun toplum için en önemli dayanaklardan biri olduğunu ancak hukuk devleti ilkesinin büyük bir yara aldığını söyledi. Cezasızlık algısına da dikkati çeken Şahin, şunları söyledi:

“Tıkanan bir yargı sistemi sorunu var. Yargı mensuplarının liyakat sorunu var. Bütün bu yapısal sorunlar için bir yargı reformuna ihtiyacımız var. Kitlesel mağduriyetlere yönelik önemli sorunlar var. Adil, eşitlikçi ve gerçekçi bir infaz yasası gerekiyor. Uzlaştırma kurumunun kapsamının genişletilmesi yargı organının da yükünü alacaktır. Ekonomik işlemlere ekonomik çözümler alınması masaya yatırılmalıdır. Yoksulluk nafakası süresinin tarafların evlilik süresi, eğitim, meslek ve sağlık durumu gibi kriterlere göre belirlenmesi gerekiyor. Kamuda liyakatli bir sistemin inşası için mülakat uygulamasının kaldırılması önemli bir adım olacaktır. Belediye şirket işçilerinin özlük haklarının yetersiz olması nedeniyle seçim döneminden sonra işten çıkarmaların, aldıkları maaşın kiraya dahi yetmemesi gibi önemli sorunlara çözüm için özlük hakları yeniden düzenlenmelidir. Emeklilik sisteminde gelecek nesilleri borç içine sokmayacak adil, eşitlikçi, uygulanabilir yeni bir sistem inşa edilmesi yönünde gerçekçi çalışmalar yapılmalı.”

İYİ Parti Afyon Milletvekili Hakan Şeref Olgun da Türkiye’de demokratik hukuk düzeninin düzeltilmesi için bir ortak bir kanaat oluşması gerektiğini belirterek, toplumun yargıya güven duymadığını vurguladı. Olgun, şunları söyledi:

“2023 yılı itibarıyla yapılan araştırmalar toplumumuzun yüzde 70’inin yargıya güven duymadığını ortaya koyuyor. İnsanlar neden yargıya güven duymuyor; işte reforma tam da buradan başlamak gerekiyor. Yargı Reformu Strateji belgeleri ne yazık ki gerçek anlamda bir sonuç doğurmaktan uzak kalmıştır. Bu belgeler birer iş listesinden ibaret olup yargının kritik meselelerine dokunamamıştır. Planlı bir yargı reformu süreci olsaydı 2015 ve 2019’da yeni strateji belgeleri oluşturmak yerine hedeflerin ne derece gerçekleştirildiğini belirlemelilerdi. Bu durum reformun içeriğinin gözden geçilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Yargı ve reformu sadece bir vaatten ibaret olmamalı temel amacımız kaliteli yargı hizmeti sunmak olmalıdır.”

DEM Parti Mardin Milletvekili Kamuran Tanhan da şunları söyledi:

“Sivil tolum kuruluşlarının açıklamış olduğu raporlar var. Türkiye 142 ülke arasında 117. sıraya geriledi. Biz Türkiye olarak Tanzanya ve Kongo gibi demokrasinin olmadığı yerlerden bile gerideyiz. Türkiye’de toplumun adalet beklentisine güveni her geçen gün azalıyor. Her 4 kişiden 3’ü haksızlığa maruz kaldığında herhangi bir girişimde bulunmaktan çekiniyor. Adaletsizliğin zirveye çıktığı alanların başında cezaevleri geliyor. Tecrit, işkence, kötü muamele ile cezaevleri birer işkence merkezine dönüşmüştür. Siyasi mahkumlara ikili bir hukuk, düşman hukuku uygulanıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Gelecek Partili Şahin Genel Kurul’da konuştu: Tıkanan bir yargı sistemi sorunu var
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz