Tarihi 12.000 yıl öncesine dayanan Şanlıurfa’daki Göbeklitepe her geçen gün yeni bir gizem ile herkesin ağzını açık bırakıyor. Göbeklitepe’de ortaya çıkan yerleşik hayata dair izler dikkat çekerken tarih kitapları da yeniden yön buluyor. Göbeklitepe’den sonra bölgedeki 11 yeni tepe gün yüzüne çıkarılırken 2021 yılında ortaya bu 12 tepecik, “Taş Tepeleré olarak adlandırıldı.
Bu tepelerin başka benzerlerinin olduğu ortaya çıkarken Ersoy’un anlattığı bilgiler doğrultusunda Göbeklitepe bölgesindeki 100 kilometrelik hat içerisinde 8 yeni arkeolojik tepenin daha gün yüzüne çıkarılmayı beklediği duyuruldu.
Kazı çalışmalarının henüz başlamadı ve adının sır gibi saklandığı arkeolojik alanların tarihin karanlık noktalarına aydınlatacak eserlerle dolu olduğu düşünülmektedir. Dünyanın odağında yer alan Göbeklitepe arkeolojik çalışmalar devam ederken Bakan Ersoy “Şu an bir hat üzerinde 12 tepeyi gün yüzüne çıkarıyoruz. Ancak bu sayı, toplamda 100 kilometrelik bir alan üzerinde 20’ye kadar çıkacak. Diğer sekiz tepe daha kazılmadı, adını dahi anons etmedik. 12’yi oturtalım, aşama aşama onları da anons edeceğiz” sözlerini ifade etti.
Ortaya çıkan taş tepelerin Neolitik Çağ araştırmaları açısından önemli bir keşif olduğunu dile getiren Ersoy,“Arkeologların tarihe bakışı değişti. Şu anda 32 üniversite ve akademi çalışmalara destek veriyor. Bunların 10’u yerli 22’si ise uluslararası akademi. Güney Doğu’da çok önemli bir çıkış yakalayacağımızı düşünüyorum” ifadelerini aktardı.
Bölgede hızlı bir şekilde kazı çalışmaları yapıldığına dair yapılan eleştirilere yanıt veren Ersoy, alanların hızlı bir şekilde değil yoğun olarak kazıldığını belirtti.2 durumun farklı şeyler olduğunu dile getiren Ersoy, eskiden ören yerlerinde 45 ile 60 gün kazı çalışması yapılıp bırakıldığını söyledi. Bu süreçten vazgeçip 12 aylık kazıların sayısını arttırdığını dile getiren Ersoy, Efes gibi yerlerde yalnızca bir bölgede kazı çalışması olduğunu belirterek Göbeklitepe’de 10-15 noktada yoğun olarak kazı çalışması yapıldığını söyledi.
Yorumlar kapalı.