1. Haberler
  2. Gündem
  3. Gökyüzüne baktığınızda gözlerinizi ovuşturmayın! Dünyanın artık iki tane ayı var: 10 gün sonra iki tane göreceksiniz

Gökyüzüne baktığınızda gözlerinizi ovuşturmayın! Dünyanın artık iki tane ayı var: 10 gün sonra iki tane göreceksiniz

featured
service

Gökyüzünde yaşanan olaylar uzmanlar tarafından dikkatle incelenirken bu gelişme herkesin ağzını açık bırakacak. Tek uydu az olur diyen Dünya iki tanesine birden ev sahipliği yapacak. Gökyüzüne baktığınızda sakın şaşırıp kalmayın. Dünya artık iki ayı birden ağırlayacak. Eylül ayında dünya yörüngesine girecek Mini Ay bir süre misafirimiz olacak. İşte tüm detaylar…

Dünya, bu ayın sonunda geçici bir misafir ağırlamaya hazırlanıyor: yeni bir “mini ay”. 2024 PT5 adı verilen bu küçük asteroit, Eylül ayı sonunda Dünya’nın yörüngesine girecek ve Kasım ayının sonuna kadar burada kalacak. Gökbilimciler, bu nadir olayın bilimsel anlamda önemli veriler sağlayacağını vurguluyor.

Asteroitlerin Dünya’ya yaklaşması iki farklı şekilde sonuçlanabilir: Ya atmosferi geçerken bir parlama oluştururlar ya da Dünya’nın yerçekimine kapılarak kısa süreliğine yörüngemizde dolanırlar. İşte 2024 PT5 de bu nadir olaylardan birine sahne olacak. Amerikan Astronomi Derneği’nin bulgularına göre, bu yaklaşık 10 metre büyüklüğündeki asteroit, 29 Eylül’den 25 Kasım’a kadar Dünya’nın çevresinde dolanacak. Daha sonra yerçekimsel bağdan kurtularak kendi yoluna devam edecek.

Asteroit, NASA tarafından finanse edilen Asteroit Karasal Etkili Son Uyarı Sistemi (ATLAS) teleskopları tarafından 7 Ağustos’ta tespit edildi. Bilim insanları, asteroitin geçici olarak Dünya’nın yörüngesinde kalacağını ve bu süreçte gökbilimcilerin çeşitli veriler toplayabileceğini belirtiyor. Bununla birlikte, 2024 PT5’in gelecekte de Dünya’nın yakınından geçme ihtimali yüksek. Ocak 2025 ve 2055 yıllarında tekrar yörüngeye gireceği tahmin ediliyor.

Dünya'nın Daha Önce Var Olduğunu Bilmediğiniz 'İkinci Ay'ı - Webtekno

Bu geçici mini ay, Arjuna asteroit kuşağından geliyor. Bilim insanları, bu tür asteroitlerin yörüngelerinin Dünya’ya yakın olduğunu ve gelecekte tekrar yörüngemize girebileceğini belirtiyorlar. Ayrıca, bu asteroitlerin değerli metaller içerebileceği ve gelecekteki potansiyel madencilik faaliyetleri için önemli olabileceği düşünülüyor.

2024 PT5’in tam anlamıyla bir mini ay olarak sayılabilmesi için Dünya etrafında en az bir tam tur dönmesi gerekiyor, ancak mevcut hesaplamalara göre bu gerçekleşmeyecek. Yine de bilimsel açıdan oldukça değerli bir gözlem süreci olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Gökyüzüne baktığınızda gözlerinizi ovuşturmayın! Dünyanın artık iki tane ayı var: 10 gün sonra iki tane göreceksiniz
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz