Güney Afrika’da, iklim değişikliğinin etkisiyle ısınan deniz sularının, dünyanın en büyük hayvan göçleri arasında yer alan sardalya göçünü tehdit ettiği ifade ediliyor. Bu durum, uzmanlar tarafından oldukça ciddiye alınıyor.
Nelson Mandela Üniversitesi Kıyı ve Deniz Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lorien Pichegru, bu göçün gizemini koruduğunu belirtti. Pichegru, “Sardalya göçü, bu bölgede yaşayan pek çok yırtıcı için hayati öneme sahiptir. Bu göç hareketi deniz kuşlarından diğer deniz canlılarına kadar geniş bir yelpazeyi etkiliyor,” diye konuştu.
Pichegru, sardalyaların sıcak suları sevmediğini vurgulayarak, “İklim krizi ve aşırı avlanma baskısı, bölgede sardalya sayısında ciddi düşüşlere neden oluyor. Eğer deniz suyu sıcaklıkları artmaya devam ederse, bu durum hem sardalyaların hem de onlara bağımlı olan ekosistemlerin geleceğini tehdit eder,” dedi.
Bölgedeki petrol ve gaz arama faaliyetlerinin de habitatı olumsuz etkilediğine dikkat çeken Pichegru, bu faaliyetlerin sessizliği bozduğunu ve bu durumun deniz canlılarını olumsuz yönde etkileyebileceği konusunda uyarılarda bulundu.
Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi (CNRS) ve UNESCO destekli 1 Ocean Vakfı, bu önemli göç hareketini korumak amacıyla “Yaşamın Muazzam Göçü” isimli bir projeye imza attı. Vakfın kurucusu su altı fotoğrafçısı Alexis Rosenfeld, projenin amacını, ekosistem ve biyoçeşitliliğin önemini tüm dünyaya göstermek olarak belirtti.
Yorumlar kapalı.