Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi’nden Doç. Dr. İslam Saruhan, kahverengi kokarca böceğinin 5 yıl içerisinde Türkiye’nin farklı noktalarında sıkça görüldüğünü belirtti. Tarımda ciddi bir hasara neden olan kahverengi kokarca böceğinin kışı evlerde geçirdiğini söyleyen Doç. Dr. Saruhan, Yaklaşık 300 ürüne zarar veren ciddi bir böcek türü olduğunu vurguladı. Kahverengi kokarca böceği özellikle fındığa ciddi zarar vermektedir.
Fındık bahçelerinde son birkaç yıldır sıkça karşımıza çıkan ve üretimde %20 düşüşe neden olan kahverengi kokarca böceğinin İstilacı bir böcek türü olduğu belirtildi. Doç. Dr. Saruhan, bu böcekle mücadelede dikkat edilmesi gereken konuların da altını çizdi.
Kahverengi kokarca böceğinin özellikle fındığa zarar verdiğini dile getiren Doç. Dr. Saruhan, 300 ürünü daha etkilediğini aktardı. Kokarca böceğinin İstilacı bir tür olduğunu işaret eden Saruhan, “Girdiği ülkelerde hızlıca yayılmakta ve zararı da gittikçe artmaktadır. Son yıllarda ülkemizi özellikle fındıkta ciddi tehdit etmekte. Fındıktaki en önemli zararlarından biri, lekeli iç dediğimiz fındığın kalitesini bozmaktan kaynaklanmaktadır. Bölgede her geçen yıl sayısı artıyor. Bu yüzden üreticilerimiz bu konu üzerinde çok şikayetçiler. Devletimiz de ciddi şekilde bu konu ile mücadele ediyor” diye konuştu.
Kahverengi kokarca böceği için alınması gereken önlemlerin altını çizen Doç. Dr. Saruhan, tarım ve Orman Bakanlığının bu konuda ciddi adımlar atarak Karadeniz’de özellikle Samsun’da bir laboratuvarda bu böceğin yumurtalarını yiyen Samuray arılarını yetiştirdiğini aktardı. Bahçeleri bu böceklerin gönderilmesinin yanı sıra ilaçlı mücadele yapılması gerektiğini de belirten Saruhan, ruhsatlı 4 adet ilaç bulunduğunu dile getirerek ilacın başarısını arttıran en önemli şeylerden birinin de ilaçlamanın zamanlı bir şekilde yapılması olduğunu vurguladı.
Yorumlar kapalı.