CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, hasat sonrası oluşan sap kalıntılarının yakılması nedeniyle tarlalarda toprak dokusunun zarar gördüğünü ve orman yangınlarına da yol açtığını belirterek tarla sahiplerine anız yakmaktan vazgeçme çağrısı yaptı. Gürer, “Anız yakmak aynı zamanda doğayı da yok etmektir. Çiftçilerimiz tarla sahipleri anız yakmaktan vazgeçmeli. Çiftçi kardeşim anız yakma doğayı yok etme.” dedi.
Çanakkale’de çıkan yangına anızın neden olduğunu anımsatan Gürer, bakanlık ve valiliklerin yaptığı uyarılara rağmen anız yakılmasının devam ettiğini anımsatarak özellikle orman yakınındaki alanlarda yapılan yakma uygulamasının ormanlara sıçraması ile binlerce dönüm ormanlarında yok olduğuna dikkat çekti.
Tarım Orman Bakanlığının hasat dönemi kamu spotu aracılığı ile çiftçilere, anız yakmaması için uyarıda bulunmasını isteyen Gürer, mangalcıların da ormanlık alanlardan uzak yerlerde mangal yapmasını istedi.
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, anız yakılması sonucu çıkan yangınların orman yangınları içindeki oranının yüzde 6’ya kadar çıktığını belirterek, “Doğal olarak, orman yangınları sonucunda binlerce dönüm orman alanı yok olmaktadır. Bunun yanı sıra, buğday, arpa gibi tarımsal üretim yapılan alanlarda kök ve sap yakmak, sıcak hava ve rüzgar etkisiyle yangına dönüşerek çevreyi de etkileyerek yaygınlaşmaktadır. Anız yakarak aynı zamanda toprağın özü de yok edilmektedir.” ifadesini kullandı
Çiftçilere anız yakılmaması çağrısında bulunan Gürer şöyle devam etti:
“Bitkileri besleyen besin maddeleri de yakma işlemiyle yok olmakta, börtü böcekler de yaşam alanlarında yok edilmektedir. Ekolojik ortamı bozan anız yakılması, aynı zamanda havayı da olumsuz etkilemektedir. Üst toprağın yakılmadan doğrudan etkilenmesi, toprak verimliliğini yok edip daha fazla gübreye gereksinim yaratmaktadır.
Anız yakma gibi toprağa ve çevreye zarar veren uygulamalar için daha fazla gözlem gerektiği ve çıkan yangınlarla bu ihtiyacın ortaya çıktığı görülmektedir. Çiftçilere bu yolla oluşan zararın boyutları daha iyi anlatılmalıdır. Anız yakma ile ilgili genelge yayınlamak yeterli olmamaktadır. Her yıl yapılan çağrılar bu yanlışı bitirmediğine göre yeni yollar ve kontroller önceliklendirilmelidir.”
Yorumlar kapalı.