Boztepe ilçesinde eşiyle beraber bağlı, polen, propolis, arı ekmeği ve arıcılığın en zor aşamalarından biri olan arı sütü üretimi yapan Gülşen Kahraman, Anadolu Üniversitesi halkla ilişkiler ve reklamcılık bölümünden mezun oldu. 3 kovanla başladı arı yetiştiriciliğinde 140 kovana kadar ulaşan Kahraman,3 çocuğun ardından 2019 yılında başladı üniversiteyi 3 yılda onur belgesi ile tamamladığını aktardı.
Okuldaki başarısını İşinde de gösteren Kahraman çocuklarının doğal kaynaktan beslenebileceği bal üretebilmek amacıyla giriştiği bu işe 13 yıl önce gönül verdi. Birçok kişinin “bundan sermaye mi olur, daha düzgün bir iğre işle uğraşsan, para kazandıracak başka işler yapın” sözlerine maruz kalan Kahraman, tüm söylemlere rağmen bu işte başarı elde ettiğini aktardı.
Son 7 yıldır arı sütü üretimi yaptıklarını dile getiren Kahraman, “Kırşehir’de İç Anadolu Bölgesinin en büyük arı sütü üreticilerinden birisi konumundayız. Arı sütü üretimi arıcılıkta en zirve noktadır. Bozkırda bunu üretmek zor çünkü burası flora bakımından zayıf. Arılarımızı koymak için yer arayışına girdiğimizde Kervansaray Dağları’nın flora bakımından oldukça zengin bitki örtüsüne sahip olduğunu öğrendik. Elverişli bir şekilde yapabileceğimizi düşünüp bölgeden arılık edindik. 3 kovanla başlayan arıcılığımız şu anda 140 kovanla devam ediyor.” ifadelerini dile getirdi.
Hava şartları ile bağlantılı olarak Nisan ve Ağustos sonuna kadar bağlı, polen, propolis, arı ekmeği ve arı sütü üretimi yapıldığını aktaran Kahraman, arı sütü üretmeye yalnızca 600 gramla başladığını söyledi. Ürünleri kendilerinin bile kullanamadıklarını çok fazla sipariş aldıklarını aktaran Kahraman, siparişlere yetişemeyince işletmeyi büyütmeye karar verdiklerini söyledi. Kilogram bazında ürettikleri ürünleri şehir dışına kargo ile gönderdiklerini ifade eden Gülşen Kahraman, arının en değerli ürününün sütü olduğunu belirterek kilogram fiyatının 25.000 TL civarında olduğunu aktardı.
Kahraman, 20-30 ve 100 gramlık paketler halinde satışa çıkarılan arı sütünün çubuklar halinde elde edildiğini ve içerisinde 21 göz bulunduğunu aktardı. Arıların bu çubukları ana arı yapmak için sütle doldurduğunuz altını çizen Gülşen Kahraman, arı sütünün çok ince işçilik isteyen bir iş olduğunu belirterek kadınların yapmasını daha kolay olduğunu vurguladı. Kadınların arıcılıkta çoğalmasına istediğini ifade eden Kahraman, ince uçlu kalemlerle süt hasadı yaptıklarını belirterek iğne ile kuyu kazarak üretim yaptıklarının altını çizdi.
Yorumlar kapalı.