1. Haberler
  2. Gündem
  3. Hasat bitince krem ve sabun haline gelecek! Kayınvalidesinde gördü seri üretime geçti: Yılda 16 kez ürün veriyor

Hasat bitince krem ve sabun haline gelecek! Kayınvalidesinde gördü seri üretime geçti: Yılda 16 kez ürün veriyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eğitimden sonra 2022 yılında Çukurova Başak Kadın Üretim ve İşletme Kooperatifi, 2023 yılında da Başak Tarımsal Kalkınma Kooperatifini kuran Gültekin, özellikle ev kadınlarının el işi ürünlerinin yanı sıra tıbbi aromatik bitki ürünlerinin pazarlanması alanına yoğunlaştı. Kooperatif çalışmaları süren Gültekin, kayınvalidesinin bahçesindeki tıbbi aromatik bitki aynısefadan tohum elde edip üretmeye karar verdi.

Bu süreçte Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Uzman Eller Projesi’ni öğrenen Gültekin, başvuru yaparak hibe kazandığı projeyle memleketi Ceyhan’a bağlı Narlık Mahallesi’nde sera kurdu. Serasında kayınvalidesinin bahçesinden aldığı tohumları kullanan Gültekin, hasadı yaklaşan çiçekleri kullanarak üreteceği ürünleri kendi markası ile pazarlamayı amaçlıyor.

AA muhabirine, kooperatif aracılığı ile tıbbi aromatik bitki üretimi yapan kadınlarla çalıştığını söyleyen Gültekin, bakanlık tarafından oluşturulan proje kapsamında destek aldığını ve aynısefa bitkisi yetiştirmeye başladığını anlatarak şunları söyledi:

“Geçen yıl kasım ayında ilk ekimi yaptım. Bu yılın şubat ayı sonlarında ilk çiçekler açtı. Bu bitki, takvim bitkisi olarak geçer. Açık tarlada yılda 8 defa ürün alabilirsiniz. Ben bunu serada yaparak yılda 16 defa ürün almayı planladım. Normalde nisan ayında açan bitki, bizim serada optimal koşullarda şubat ayında açmaya başladı, ilk hasadımızı yapacağız.”

adanada-aynisefa-serasi-2.jpg

İlk hasattan yaklaşık 4 kilo ürün alma hedefi olduğunu söyleyen Gültekin, “Ürünlerimizi daha hasat başlamadan ekili haldeyken almak isteyenler oldu. İnşallah hasadımız verimli olacak. Kendi köyümde kadınlara bir kadın, bir anne, bir ziraat mühendisi olarak yol gösterici olmak istiyorum.

Sabun, yağ hidrosol (bitkisel su), gıda ve tekstil boyaları oluşturmak, markalaşmak istiyorum. Aynı zamanda bu bitkiyle ilgili kitap ve makaleler yazmak istiyorum” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hasat bitince krem ve sabun haline gelecek! Kayınvalidesinde gördü seri üretime geçti: Yılda 16 kez ürün veriyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz