Türk Sivil Havacılık Kanunu’nun Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulu ve havacılık güvenliğine dair hükmündeki düzenleme ile tüm yolcular, havacılık güvenliğinin ihlal edilmesi ile sınırlı olacak şekilde, havaalanlarına ve hava araçlarına geçerken yanlarındaki eşyaları ile teknik cihazlarla ve gerekli görüldüğünde elle kontrol edilecek ve aranacak.
Teknik cihazlarla yapılan kontrollerin sonuçlandırılamadığı durumlarda, yolcu kendisinin ve eşyasının elle aranmasını kabul etmezse havaalanı ve hava aracına kabul edilmeyecek. Havacılık güvenlik tedbirleri, can ve mal güvenliğini sağlamak, hava araçlarına, havacılık tesislerine ve kişilere yönelik yasa dışı eylemleri önlemek amacı ile genel kolluğun gözetiminde, özel güvenlik görevlileri tarafından yapılacak.
Sivil havacılıkta yetki ve yükümlülüklere aykırı hareket edilmesi halinde uygulanan idari para cezalarında da artış yaşandı. Ticari hava işletmelerinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından izin, işletme ruhsatı almaması, tarifelerdeki değişkilkleri bildirmemesi; Türk sivil hava araçlarının tescil edilmemesi; sivil havacılık personelinin yeterlilik belgesi almaması, uçakta işlenen suçları pilotun kanuni tedbirlerin alınmasını sağlamak için yetkili makamlara bildirmemesi gibi durumlarda 1000-10.000 TL arası olan para cezası 20.000-500.000 TL’ye; sivil uçak sicilinde ve verilecek tescil belgesi ile ilgili işlemlere aykırı hareket edenlere 500-1000 TL arasında olan para cezası da 10.000-500.000 TL’ye yükseltildi.
Ayrıca Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden sivil havacılığı düzenlemek amacıyla alacağı önlemlere uymayanlara verilen 10.000 TL’lik ceza 500.000 TL’ye yükseltilirken; uçuş izni bulunmadan, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ya da mülki idare amirleri tarafından belirlenen alanların dışında insansız hava aracı uçuran ve genel kolluk kuvvetleri tarafından belirlenen kişiler hakkında mahallin en büyük mülki idare amirince 60.000 TL para cezası uygulanacak.
Yorumlar kapalı.