Vize ilçesinin Istanca Dağları eteklerinde otlayan mandalar, organik ve lezzetli sütleriyle bölge halkı ve çevre illerden büyük talep görüyor. Yalçın çifti, her geçen yıl manda sayısını artırmalarına rağmen, malakların (yavru) süt emmesi nedeniyle süt üretiminde düşüş yaşandığını belirtti. Şu an itibarıyla 80 mandadan günlük ortalama 30 litre süt elde edebiliyorlar.
Kamuran Yalçın, 38 yıldır manda besiciliği yaptığını ve mandanın diğer hayvanlara göre bakımının daha zahmetli olduğunu dile getirdi. Yalçın, manda sütünün organik olduğunu ve bu sebeple büyük bir talep olduğunu dile getirdi.
Manda sütü, içerdiği yüksek yağ oranı ve besleyici özellikleriyle diğer süt çeşitlerinden daha değerli olarak kabul ediliyor. Yalçın, “Süt az olduğu için talebe yetişemiyoruz. Talep çok günde 100 kilogram bile üretebilsek satarız. Kırklareli, İstanbul, ve Tekirdağ’dan arayanlar çok oluyor. Bizim sütümüz organik olduğu için yoğun talep var. Kaymağı, peyniri, yoğurdu çok güzel oluyor” dedi.
Hayvanlarına olan bağlılığını dile getiren Kamuran Yalçın, “Bir ara satalım diye düşündük ama ‘ben onlarsız yapamam’ dedim. Satmaya karar versek herhalde bir tane bırakırım. Onlarsız yapamam ben. Çünkü çocukluğumda babamlar da vardı, biz alışığız. Allah’ıma binlerce şükür ben hayatımı hep besicilik yaparak sağladım” şeklinde konuştu. Yalçın, yıllardır manda sütünden elde ettikleri kazançla hayatlarını sürdüğünü ve bu işi sevgiyle yaptığını belirtti.
Asim Yalçın ise manda sütünün kalitesine dikkat çekerek, geçimlerini bu sütle sağladıklarını vurguladı. Devlet desteği sayesinde manda sayısını artırmayı planladıklarını ifade eden Asim Yalçın, bir mandanın günlük ortalama 6 kilogram süt verdiğini ve bu sütün yüksek yağ oranı sayesinde lezzetinin arttığını söyledi.
Yorumlar kapalı.