1. Haberler
  2. Gündem
  3. Her yerden görmeye geliyorlar! Dünyada bir benzeri daha yok: O ilimize gidip görmeden dönen pişman olur

Her yerden görmeye geliyorlar! Dünyada bir benzeri daha yok: O ilimize gidip görmeden dönen pişman olur

featured
service

Sivas’ın Divriği ilçesinde 1228 yılında inşa edilen Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın en önemli yapılarından biri olarak kabul ediliyor. Anadolu Selçukluları’na bağlı Mengücekli Beyliği döneminde, Mengücek şahı Süleyman Şah’ın oğlu Ahmet Şah ve eşi Melike Turan Hanım tarafından yaptırılan cami ve hastane (darüşşifa), UNESCO tarafından koruma altına alınan ilk Türk eseri olma özelliği taşıyor.

Dünyada bir benzeri bulunmayan bu yapı, 800 yıl boyunca heybetini ve zarafetini kaybetmeden günümüze ulaşmayı başarmış. Her bir detayıyla görsel bir şölen sunan Divriği Ulu Camii, üzerindeki 10 bini aşkın bezeme ile mimarisi konusunda uzmanların hayranlığını kazanıyor. Evliya Çelebi’nin “Methinde diller kısır, kalem kırıktır” şeklinde övdüğü bu eşsiz eser, sanat tarihi açısından önemli bir kilometre taşı olmayı sürdürüyor.

2015 yılında başlatılan kapsamlı restorasyon çalışmalarının ardından, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası Mayıs ayında yeniden açıldı. Açılışın ardından yalnızca yerel değil, yurt dışından da büyük bir ziyaretçi akını oldu. Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, restorasyon sürecini ve caminin geleceğini şu şekilde açıkladı: “Divriği Ulu Camii, tarihin en geniş çaplı restorasyonunu gördü. Bu süreçte amacımız sadece camiyi korumak değil, aynı zamanda fonksiyonel bir şekilde kullanıma açmak oldu. Bugüne kadar 150 binin üzerinde ziyaretçi ağırladık ve açılışını sayın Cumhurbaşkanımız ile gerçekleştirdik.”

yeni-proje-18.jpg

Divriği Ulu Camii’nin bir başka ilgi çekici bölümü ise Darüşşifa. Osmanlı döneminde hastaların tedavi gördüğü, özellikle ruhsal ve sinirsel rahatsızlıkların tedavisi için kullanılan bu bölüm, çok hassas bir şekilde restore edildi. Karaca, darüşşifa kısmındaki restorasyon çalışmalarının detaylarını paylaşırken, “Buradaki her bir taş üzerinde hassasiyetle çalışıldı. Bu alanda bilim kurulu kararlarıyla ilerliyoruz. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, tarih boyunca su sesiyle tedavi edilen bir merkezdi. Şimdi bu özelliği yeniden hayat geçirmeyi planlıyoruz. Oradaki su da devir daim yapabiliyor. Bu tarihi mirası yeniden canlandırmak için vakıf kurduk.” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Her yerden görmeye geliyorlar! Dünyada bir benzeri daha yok: O ilimize gidip görmeden dönen pişman olur
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ankara Gündem Son Dakika Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Sosyal Medyada Biz