Almanya’da kitlesel sınır dışı kararları: Listede Türkler de var
DW Türkçe’nin haberine göre, Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, bu konuda mecliste milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Faeser, “Türkiye’ye ilk uçuşların organize edilmesi için çalışmaları sürdürüyoruz. Eminin gelecek haftalarda bu konuda başarıya ulaştığımızı duyurabileceğiz” şeklinde konuştu.
Faeser, geçen yıl çok sayıda Türk vatandaşının Almanya’ya vizesiz olarak Sırbistan üzerinden ulaştığını belirtti. Bu kişilerin yasal ikamet hakkı olmamasına rağmen Almanya’ya geldiğini ve bu duruma çözüm bulmak için Türkiye ile müzakerelerin sürdüğünü vurguladı.
Almanya’nın bu kişileri geri göndermek için çalışmalara hız verdiğini ifade eden Faeser, Türk hükümeti ile bir anlaşmaya varmayı hedeflediklerini söyledi.
Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Eylül ayı sonunda yayımladığı bir haberde, Türkiye’nin ilk etapta 200 kişi olmak üzere haftada 500 Türk vatandaşının geri gönderilmesine onay verdiğini iddia etmişti. Faeser de bu haberin yayımlanmasının ardından yaptığı bir açıklamada “Türkiye’ye geri göndermelerin daha hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleştirilebilmesi ve Türkiye’nin Almanya’da ikamet izni bulunmayan vatandaşlarını daha hızlı bir şekilde geri kabul etmesi sonucuna ulaşmış bulunuyoruz” diye konuşmuştu. Ankara da söz konusu haberi yalanlamıştı.
Feaser, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz arasında bir anlaşma sağlandığını belirtti. Görüşmelerin uygulama aşamasında devam ettiğini söyleyen Faeser, belirli bir sayıya ulaşmayı hedeflediklerini, ancak kaç kişinin sınır dışı edileceği konusunda net bilgi paylaşmadı.
Son yıllarda Almanya’ya yapılan Türk vatandaşlarının iltica başvurularında önemli bir artış kaydedilmişti.
Bu yıl Eylül ayı sonuna kadar toplam 23 bin 133 Türk vatandaşı Almanya’ya iltica başvurusunda bulundu, iltica başvurularında Türk vatandaşları, Suriyeliler ve Afganların ardından üçüncü sırada yer aldı.
Türk vatandaşlarının iltica başvurularının kabul oranında da önemli düşüş var. 2019’da yüzde 47,4 olan kabul oranı 2024’te yüzde 9,6’ya geriledi.
Yorumlar kapalı.