Patlama, ZSR adlı patlayıcı fabrikasının kapsül üretim alanında meydana geldi. Şiddetli patlama çevrede deprem etkisi yarattı. Fabrikaya 500 metre uzaklıktaki evlerin bile sarsıldığı patlamayla ilgili Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, “Sabotaj ihtimali yok. Patlama anında bölgede 15-16 kişi çalışıyordu. Teknik bir arıza olabilir diye düşünüyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, patlamaya ilişkin gerekli tahkikatın başlatılması için talimat verildiğini açıkladı.
Balıkesir Başsavcılığı, geniş çaplı soruşturma başlatırken; kimya, makine, iş güvenliği, jeofizik mühendisi olmak üzere uzman bilirkişi heyeti görevlendirildi. Benzer bir patlamanın 10 yıl önce de yaşandığı iddia edildi. Fabrikanın eski üretim sorumlusu Ali İhsan Elmacı, “Tesise ‘yıldırım düştü’ diyorlar ama yıldırıma karşı faraday kafesiyle kaplıydı”dedi. TMMOB, “çalışma ortamında olması gerekenden fazla patlayıcı bulunması, hızlı üretim ve soğuk hava koşulları nedeniyle olası ısıtıcı kullanımı patlamanın sebebi olabilir” dedi.
Balıkesir’in Karesi ilçesindeki ZSR Patlayıcı Sanayi AŞ tesisinde meydana gelen patlama ve çökme sonucu 11 işçi hayatını kaybetti, 7 işçi yaralandı. Patlamanın ardından yapılan incelemelerde, çökmenin yalnızca kapsül üretim bölümünde olduğu, patlamanın teknik bir sebepten kaynaklandığı ve sabotaj ihtimalinin bulunmadığı belirtildi.
Balıkesir’in Karesi ilçesindeki ZSR Patlayıcı Sanayi AŞ’ye ait tesiste meydana gelen patlama ve çökme sonucu 11 işçi hayatını kaybetti, 7 işçi ise yaralandı. Olay, dün sabah saatlerinde Kavaklı Mahallesi’nde bulunan fabrikanın kapsül üretimi yapılan bölümünde gerçekleşti. Patlama sonrası bölgeye çok sayıda 112 Acil Sağlık ve itfaiye ekibi sevk edildi. Çökme nedeniyle hayatını kaybeden işçilerin kimlik tespiti yapılabilmesi için cesetler, Bursa Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından patlamaya ilişkin soruşturma başlatıldı. Bir başsavcı vekili koordinesinde alanında uzman 5 kişilik bilirkişi heyeti görevlendirildi.
Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, patlamada 12 kişinin hayatını kaybettiğini, 4 kişinin ise yaralı olarak hastaneye kaldırıldığını duyurdu. Patlamanın ardından yapılan incelemelerde, çökmenin yalnızca kapsül üretim yapılan binada meydana geldiği, diğer binalarda ise cam kırıkları oluştuğu belirtildi. Vali Ustaoğlu, patlamanın teknik bir sebepten kaynaklandığını ve sabotaj ihtimalinin bulunmadığını vurguladı. Diğer yandan, fabrikada 3 Haziran 2014 tarihinde de benzer bir patlama yaşanmış, bu patlamada 6 kişi yaralanmıştı.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), patlamayla ilgili yaptığı basın açıklamasında, işveren ve hükümeti “alınamayan önlemler” nedeniyle eleştirdi. Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz imzalı açıklamada, patlamanın sebepleri arasında, çalışma ortamında olması gerekenden fazla patlayıcı bulunması, artan müşteri taleplerini karşılamak için üretim hızının artırılması, düzensiz ve emniyetsiz çalışma ortamı gibi faktörlerin etkili olabileceği ifade edildi.
Yorumlar kapalı.