1. Haberler
  2. Gündem
  3. ‘İklim krizi’ uyarısı: Olumsuz etkileri artmaya devam edecek

‘İklim krizi’ uyarısı: Olumsuz etkileri artmaya devam edecek

featured
service

İklim Araştırmaları Derneği Proje Koordinatörü Nihan Yeğin Arayan, iklim değişikliğine ilişikin değerlendirmelerde bulundu.

Durumun aciliyeti nedeniyle iklim krizi olarak adlandırmanın doğru olacağını söyleyen Arayan, “Mevsimlerin değiştiğini hepimiz deneyimliyoruz. Kışlar ılımanlaşırken, yazlar daha sıcak geçiyor. Şu anda Haziran ayı, mevsim normallerinin 8-12 derece üzerinde seyrediyor ve bu, kentli sağlığını olumsuz etkiliyor. Özellikle yaşlılar ve kronik rahatsızlığı olanlar için risk teşkil ediyor.” dedi.

Arayan, mevsimlerdeki değişimin ciddi boyutlara ulaştığını vurgulayarak, “Artık yaz ve kış, bildiğimiz gibi değil. Geçiş mevsimleri olan sonbahar ve ilkbahar da ani yağışlarla geçiyor. Bu ani yağışlar, özellikle Ankara’da sel ve taşkınlara sebep oluyor.” şeklinde konuştu.

Haziran ayında mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların, orman yangını riskini de artırdığını belirten Arayan, “Temmuz ve Ağustos aylarında bu riskin artıp artmayacağını öngörmek zor. Geçen yıl her gün bir önceki günün sıcaklık rekorunu kırdı. Bu süreç, her geçen yıl etkisini artırarak devam ediyor. İklim krizinin olumsuz etkilerini giderek daha fazla deneyimleyeceğiz,” dedi.

Arayan, iklim değişikliğinin bilimsel bir gerçek olduğunu ve bunun uluslararası kuruluşlar tarafından da desteklendiğini belirterek, “IPCC gibi uluslararası kurumlar, iklimin değiştiğini ve önlem alınmazsa hızla değişeceğini ortaya koyan çalışmalar yapıyor. Bilimsel gerçekler dışında, toplumlar ve bireyler olarak da iklim değişikliğini deneyimliyoruz. Kırsaldaki çiftçimizden, kentteki gençlerimize kadar herkes iklimin değiştiğinin ve bunun ciddi boyutlara vardığının farkında,” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
‘İklim krizi’ uyarısı: Olumsuz etkileri artmaya devam edecek
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz