İŞKUR’un verilerine göre, imalat sektörü 99 bin 991, toptan ve perakende ticaret sektörü 62 bin 489, konaklama ve yiyecek hizmeti sektörleri ise 35 bin 908 açık iş pozisyonu ile dikkat çekiyor. Ancak, hayvancılık sektörü 150 bin çoban ihtiyacı ile en yüksek açık iş pozisyonuna sahip sektör olarak öne çıkıyor.
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, geçen yıl eylül ayında Türkiye genelinde 68 bin öğretmen açığı bulunduğunu açıklamıştı. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan ise bu açığın kapatılması için 2024 yılında en az 92 bin öğretmen ataması yapılması gerektiğini belirtmişti. Buna rağmen, hayvancılık sektörü öğretmen açığını bile geride bırakarak en fazla elemana ihtiyaç duyulan sektör oldu.
Çoban sıkıntısının çözülmesi için çeşitli istihdam destekleri ve eğitim programları uygulanıyor. Ancak, çoban bulmakta zorlanan işletme sahipleri, başta Afganlar olmak üzere yabancı çobanlarla bu açığı kapatmaya çalışıyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’de aktif olarak faaliyet gösteren 400 bin küçükbaş hayvancılık işletmesi bulunduğunu ve yabancıların istihdamına engel bir durumun bulunmadığını belirtti. Bakanlıklar arası iş birliğiyle yabancı çobanların çalışmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.
Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Başkanı Nihat Çelik, Türkiye’de mevcutta yaklaşık 50 bin çobanın çalıştığını ve sektörde sürdürülebilirliğin sağlanması için 150 bin çoban gerektiğini ifade etti. Çelik, çoban sorununun devam ettiğini belirterek, yerli çobanlığın özendirilmesi ve yabancı çobanların yasal mevzuat çerçevesinde önlerinin açılması gerektiğini vurguladı.
Yorumlar kapalı.