1. Haberler
  2. Gündem
  3. İnsanlar eskitiyor o yeniliyor! 70 yıldır süren geleneği 3 metrekarede yaşatıyor, eleman bulamamaktan yakınıyor

İnsanlar eskitiyor o yeniliyor! 70 yıldır süren geleneği 3 metrekarede yaşatıyor, eleman bulamamaktan yakınıyor

featured
service

1941 yılında dünyaya gelen Miktat Çelik, 13 yaşında babası tarafından bir bakır ustasına çırak olarak verilerek bu zanaata adım attı. Şu anda yalnızca 3 metrekarelik dükkanında bakır işleyip, eski bakır eşyaların tadilatını yaparak geçimini sağlıyor. Çelik, Gaziantep’teki tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda bakırcılığın köklü geçmişine dikkat çekiyor.

Çelik, bakırcılık mesleğinin yok olmanın eşiğine geldiğini vurgulayarak, “Yeni çıraklar yetiştirilemiyor ve maddi zorluklar artıyor,” dedi. Geleneksel bakırcılık mesleğinin artık bir ihtiyaç olmaktan çıkıp, sadece aksesuar amaçlı kullanıldığını belirtti. “İnsanlar artık bakıra bakmakla yetiniyor,” ifadeleriyle bu azalmanın sebeplerini dile getirdi.

Bakır fiyatlarının yükselmesi, zanaatkârlar için büyük bir sorun haline geldi. Çelik, “Kilosunu 450 liradan aldığımız ham bakırı işlemek için yüksek fiyatlarla alıyoruz. İşçilik payı ve kar marjı eklenince, ürün fiyatları da artıyor,” diyerek zanaatın ekonomik sıkıntılarına değindi. Bu durum, müşterilerin alım gücünü zorlayarak bakıra olan ilgiyi azaltıyor.

gaziantepte-70-yillik-bakir-ustasi-miktat-celik-3.jpg

Miktat Çelik, “Mesleğimizde son demleri yaşıyoruz. Yeni nesil bakırcılığa ilgi göstermiyor,” diyerek gençlerin bu mesleği öğrenme konusundaki isteksizliğinden yakındı. Bakırcılık, tarih boyunca Gaziantep kültürünün önemli bir parçası olmasına rağmen, bu zanaatın geleceği belirsizlik içinde.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İnsanlar eskitiyor o yeniliyor! 70 yıldır süren geleneği 3 metrekarede yaşatıyor, eleman bulamamaktan yakınıyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz