İran’da 14. Dönem Cumhurbaşkanlığı seçimleri başladı!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dini lider Ayetullah Ali Hamaney, oyunu Tahran’daki İmam Humeyni Hüseyniyesi’nde kullandı ve seçmenlere kararsızlıklarını aşmaları çağrısında bulundu. Seçimlerde, reformist aday Mesud Pezeşkiyan ile muhafazakar adaylar Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili ve eski İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi arasında yoğun bir rekabet yaşanıyor.

Seçimlerde reformist Pezeşkiyan ile muhafazakar adaylar Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili ve eski İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi yarışıyor. Muhafazakar kanatta birliği sağlamak için adaylıktan çekilen Tahran Belediye Başkanı Ali Rıza Zakani ve Emir Hüseyin Kadızadehaşimi’nin çekilmesi, seçim dinamiklerini etkiledi.

İlk turda bir adayın yüzde 50 artı 1 oy alması gerekiyor. Bu şart sağlanamazsa, en fazla oy alan iki aday ikinci tura kalacak ve 5 Temmuz’da kazanan isim ülkenin 9. Cumhurbaşkanı olacak.

Seçim sonuçlarının gece yarısı ilk verilerle açıklanması bekleniyor; kesin sonuçlar ise ertesi gün paylaşılacak. İran’da cumhurbaşkanlığı görevi, 4 yıl boyunca üst üste en fazla 2 kez üstlenilebiliyor.

Mesud Pezeşkiyan, kamuoyu yoklamalarında önde görünüyor. Son anketler, Türk, Kürt ve Beluç vatandaşların yoğun olduğu bölgelerde Pezeşkiyan’ın geniş destek gördüğünü ortaya koyuyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İran’da 14. Dönem Cumhurbaşkanlığı seçimleri başladı!

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz