1. Haberler
  2. Gündem
  3. İsrail’i protesto etmek serbest: ‘Ticareti durdur’ eylemine polis ablukası

İsrail’i protesto etmek serbest: ‘Ticareti durdur’ eylemine polis ablukası

featured
service

İsrail’in Gazze’deki soykırımı bir yılı geride bıraktı. 42 bine yakın sivilin katledildiği bölgedekilerin yüzde 90’ından fazlası da yerinden edildi. Vahşetin yıldönümünde pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de ‘İsrail’e lanet okunan’ protesto gösterileri düzenlendi. 7’den 70’e her kesimin katıldığı 81 ildeki eylemler sakin geçti. Ancak Türkiye’nin İsrail’e devam eden ticaretini protesto eden ‘Filistin İçin 1000 Genç’ grubunun gösterisine yüzlerce polis müdahale etti.

Gösteriyi ablukaya alan ekipler ellerindeki kalkanlarla gençlere şiddet uyguladı. Protestocular ‘İktidarın İsrail’le işbirliğinin merkezi olan İstanbul İl Ticaret Müdürlüğü önüne yürümek istedik. Polis bize biber gazı, yumruk ve tekmelerle şiddet uyguladı. Türkiye’yi soykırıma ortak edenlerin karşısına her fırsatta çıkmaya devam edeceğiz’ dedi. Ankara’da da aynı gruba mensup gençlerin ‘Ticareti durdurun’ eyleminde polis 20 kişiyi gözaltına aldı.

Filistin’e denilen ve aslında İsrail’e gittiği ortaya çıkan çelik ihracatının miktarı TÜİK verilerine de yansıdı. İstatistiklere göre Türkiye’nin gemilerle sanayisi, fabrikası olmayan Filistin’e ihraç ettiği demir-çeliğin miktarı bu yılın ilk 8 ayında yüzde 119 bin 595 arttı. Yakıt ve endüstriyel hammadde ihracatımız yüzde bin 214, kablo ihracatı da yüzde 128 bin 000 artmış durumda.

0910krt01a-tum-yeni.jpg

İsrail’le ticaret ayıbı belgelere yansırken, protestolar karşısında sergilenen farklı tutum vicdanları daha çok kanatıyor. Gazze soykırımına karşı birçok ilde düzenlenen protestolar kamuoyunun ortak hissiyatını yansıttı. Ancak ‘İsrail’le ticareti kesin’ protestolarına sert müdahalede bulunulması çelişki yarattı. ‘Filistin için 1000 Genç’in İstanbul’daki eyleminde polisin grubun önüne barikat kurmasına tepki yağdı.

İsrail’in Gazze’ye yönelik katliamları bir yıldır sürüyor. Soykırımın ilk günlerinden itibaren birçok ülke İsrail’in soykırımına karşı Filistin halkına destek protestoları düzenledi. Türkiye’de ilk aylardan itibaren Filistin’e destek yürüyüşleri düzenlenmeye devam ediyor. Birçok ülkede halklar hükümetlerine seslenerek İsrail’le olan tüm ilişkilerin kesilmesi için kitlesel eylemler yaptı. Ankara ise önce reddettiği İsrail’le ticarete kısıtlama getirdi. İsrail’le ticaretin bitmediğine dair iddialar gün geçtikçe kuvvetlenirken aynı taleple ticareti meydanlarda protesto eden vatandaşlara izin verilmedi. Türkiye’de protestoları defalarca kez engellenen grupların ortak noktası ise gemilerin durdurulmasına dönük talepler. Son olarak ‘Filistin için 1000 Genç’ grubunun İstanbul’daki eylemine güvenlik güçleri sert müdahalede bulundu. Grup üyeleri, Şişhane Tünel Meydanı’nda Aksa Tufanı’nın birinci yıl dönümünde ‘ticaret bitmedi gemiler gidiyor’ mesajıyla İstanbul Ticaret Müdürlüğü’ne yürümek istedi. Ancak polis ekipleri, eylem alanına kurdukları barikatla yürüyüşü engelledi. Tünel Meydanı’nda toplanan grup adına konuşan Ünsal Uslu “Biz artık sözde Filistinle dayanışmak için yapılan sessiz yürüyüşlerden bıktık. İktidardan kuru laf değil İsrail’e yaptırım istiyoruz. Ticareti derhal kesin” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İsrail’i protesto etmek serbest: ‘Ticareti durdur’ eylemine polis ablukası
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz