1. Haberler
  2. Gündem
  3. İsrail’in en büyük silah tedarikçisi BAE Systems İstanbul’da: Paris boykot etti, biz kucak açtık

İsrail’in en büyük silah tedarikçisi BAE Systems İstanbul’da: Paris boykot etti, biz kucak açtık

featured
service

Ziyaretçi yasağına rağmen fuara giren gazeteci Adem Özköse, İsrail ordusuna Gazze’de kullanılan silahları sağlayan BAE Systems’i protesto ederken sert müdahale ile karşılaştı. Özköse güvenlik görevlileri tarafından boğazı sıkılarak binadan çıkarıldı ve ardından gözaltına alındı.

Fransa’nın Gazze’de sivilleri öldüren silahları üreten şirketlere vize vermediği açıklamasının üzerinden bir hafta geçmeden Türkiye İsrail’in en büyük silah tedarikçisi şirkete savunma fuarında ölüm makinalarını sergileme izni verdi. Gazze’deki sivil katliamlarından sorumlu tutulan Londra merkezli BAE Systems adlı şirketin İstanbul’daki SAHA Expo fuarına katılım vizesi şaşkınlık yarattı. Skandal Türkiye’nin İsrail’e yönelik resmi tutumu ile ticari ilişkiler arasındaki çelişkileri yeniden gündeme getirdi.

Ortadoğu’yu kana bulayan silahların üreticisi olduğu için birçok ülke tarafından protesto edilen şirket 4-7 Kasım tarihleri arasında Paris’te yapılacak EURONAVAL Savunma Fuarına katılmak için başvurdu. Fuar delegasyonu katılımda bir sakınca görmeyerek başvuruyu kabul etti. İsrail ise bir açıklama yaparak Macron hükümetinin bu fuara katılmasına ret kararı verdiğini duyurdu. ‘Soykırım destekçisi şirketler’ listelerinde de yer alan firma ise Paris’ten önce İstanbul’da boy gösterdi.

İsrail destekçisi şirketin fuara katılımını ortaya çıkaran gazeteci Metin Cihan, durumun ‘devlet destekli bir skandal’ olduğunu söyledi. Cihan, Londra’daki BAE Systems protestolarının AA tarafından haberleştirildiğini de paylaştı. Öte yandan tepkiler sonrası fuara ziyaretçi girişi yasaklandı.

kapak-jpg.jpg

Fransa ‘Uluslararası Deniz Savunma Fuarı’na İsrailli firmaların katılımını yasaklarken Gazze’de katliamlara imza atan siyonist orduya silah sağlayan BAE Systems, İstanbul’da düzenlenen “Saha Expo”da silahlarını sergiledi. Bu skandal, hükümetin İsrail’e yönelik ikircikli politikasını yine gözler önüne serdi, özellikle sosyal medyada tepki yağdı.

Ekim 2023’te Gazze’yi hedef alan saldırılarına başlayan İsrail ordusu, bir yılı aşkın sürede 42 binden fazla sivili öldürdü. Dünyanın seyrettiği katliamlar, Lübnan’a yayıldı. İktidar, süreç boyunca saldırıları kınasa da Tel Aviv ile ticaretini kesmedi. Özellikle saldırıların en yoğun olduğu ilk 6 ayda Türkiye-İsrail ticaretinin aksamaması dikkat çekti. Ancak 31 Mart yerel seçimlerinden sonra Türkiye, 54 ürünün satışını kısıtlayarak tavrını sertleştirdi. Yasakların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan “O iş bitti” diyerek ticaretin tamamen sona erdirildiğini duyurdu. Bu sırada Ankara’nın Netanyahu hükümetine karşı söylemi de keskinleşti. Ancak ANKARAGÜNDEM, defalarca manşetine taşıdığı haberlerle utanç ticaretinin doğrudan ya da hülle yoluyla Filistin üzerinden sürdürüldüğünü ortaya koydu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İsrail’in en büyük silah tedarikçisi BAE Systems İstanbul’da: Paris boykot etti, biz kucak açtık
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz