1. Haberler
  2. Gündem
  3. İstanbul’dan Van’a 16 Bin Köy 2026’da Vergi Ödeyecek: İşte O İller ve Tanınan Haklar

İstanbul’dan Van’a 16 Bin Köy 2026’da Vergi Ödeyecek: İşte O İller ve Tanınan Haklar

featured
service

İmpomes Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Yüksek Şehir ve Bölge Plancısı Müberra Oflaz, önceden “köy” statüsünde olan bir yer­leşim biriminin “mahalle” sta­tüsüne dönüşmesi durumu­nun vergi açısından iki sonucu olduğuna işaret etti.

Dünya gazetesine konuşan Oflaz, “Da­ha önce ilgili yerleşim yeri, be­lediye ve mücavir alan sınırları dışında ise oradaki taşınmazlar emlak vergisine tabi değilken artık emlak vergisine tabi olur. Daha önce de emlak vergisine tabi durumda olsa bile büyük­şehirlerde emlak vergisinin iki kat uygulanması nedeniyle ar­tık emlak vergisi iki kat olarak hesaplanır” dedi.

2026’da vergilen­dirmenin başlayacağı yerler şöyle:

– Yasa kapsamında büyükşe­hir belediyesi olan Aydın, Ba­lıkesir, Denizli, Hatay, Malat­ya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Ordu, Tekir­dağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van il­lerinde il mülki sınırları içinde “köy”den “mahalle”ye dönüşen (orman köyleri dahil) yerler. İstanbul ve Kocaeli’de orman köyleri,

-Kanun öncesinde büyükşe­hir belediyesi olan diğer 14 il­de (Ankara, İzmir, Adana, Bur­sa, Gaziantep, Konya, Kayseri, Antalya, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Mersin, Samsun, Sa­karya) il mülki sınırları ile büyükşehir belediye sınırları ara­sında kalan alanda “köy”den “mahalle”ye dönüşen yerler ile orman köyleri.

1-İşyeri olarak kullanılan bina, arsa, araziler açısından gelir vergisi muafiyeti olan esnaf veya basit usulde vergilendirilenler emlak vergisi ödemeyecek.

2-Tarımsal amaçlı kullanılan arsa ve arazileri kullananlar emlak vergisi ödemeyecek.

3-Kırsal mahallelerde bina, arsa, arazilerde ticaret, sanayi ve turizm tesisi yapılması veya işletilmesi durumunda ise emlak vergisi yüzde 50 indirimli uygulanacak. Bilanço esasına göre defter tutanlar da ise muafiyet yok.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İstanbul’dan Van’a 16 Bin Köy 2026’da Vergi Ödeyecek: İşte O İller ve Tanınan Haklar
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz