1. Haberler
  2. Gündem
  3. Karadeniz gazının önü açıldı! Türkiye’de pazara giriş yapıyor: Karadeniz gazı Avrupa’ya ihraç edilebilir

Karadeniz gazının önü açıldı! Türkiye’de pazara giriş yapıyor: Karadeniz gazı Avrupa’ya ihraç edilebilir

featured
service

Akdeniz Enerji ve İklim Örgütü (OMEC) Petrol ve Gaz Direktörü Dr. Sohbet Karbuz, yurt içerisinde üretilen veya ithal edilen doğalgazın sıvılaştırılarak yurt dışına İhraç edilmesi ya da yurt içine yeniden satışı ile ilgili olan kanun maddesini işaret ederek, “Bu hem Sakarya ve gelecekte keşfedilecek sahalardaki üretimin bir kısmının LNG olarak ihracatına olanak sağlıyor.” sözlerini dile getirdi.

Türkiye’nin boru hattı ile aldığı gazın kontratlarının “reexport” (tekrar ihraç) Hakkı vermesi durumunda bulunan gazın bir kısmının ihracatının mümkün olduğunu işaret eden Karbuz, gelecek yılı 16 milyar metreküp kapasitesi bulunan Mavi Akım’ın 2026’da yıllık 10 milyar metreküp kapasiteli İran kontratını sona ereceğini aktardı. Kontratların yenilenmesi durumunda reexport hakkının alınması gerektiğini işaret eden Karbuz, kontrat müzakeresi yapıldığında benzer bir konunun Azerbaycan gazı içinde gündeme getirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin uzun vadeli sıvılaştırılmış doğalgaz yani LNG kontratını nihai teslim noktası maddesinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini aktaran Karbuz, “Eğer bunlar yapılırsa şüphesiz Türkiye için avantaj oluşturacaktır çünkü küresel LNG piyasasında önemli bir aktör olan Türkiye, bugüne kadar bildirim kadarıyla LNG ticaretine girmedi. LNG ticaretinin toplam gaz ticareti içindeki oranının ileriki yıllarda artacağını göz önüne aldığımızda bugüne kadar pasif bir aktör olarak yer almış Türkiye’nin aktif bir aktör olmaya yönelmesi elzemdir.” dedi.

karadeniz-gazi.jpg

LNG ihraç tesisi kurmak ve işletme konusuna değinen Karbuz, finansman gerektiren bir iş olduğunu da aktardı. Böyle bir tesis kurulması durumunda ithal ettiğimiz gazın ihtiyaç fazlasını piyasa koşullarına uygun durumlarda dış pazara satılabilecek konuma getirileceğini aktaran Karbuz, LNG kargosunu en iyi fiyata veren pazara yönelimin olacağını söyledi.

Karadeniz kızının ne kadarını ne zaman ihraç edileceğine dair bilinmezlik olduğunu aktaran Karbuz, LNG ihracat tesisinin en az 3-5 yılda inşa edileceği göz önüne alındığında kısa sürede gerçekleşme ihtimalinin olmadığını da aktardı. Özel sektörün önünün açılmasına daha serbest, rekabeti ve liberal bir piyasanın önünü açacağını söyleyen Karbuz, kanun değişikliğinin önem arz ettiğini vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Karadeniz gazının önü açıldı! Türkiye’de pazara giriş yapıyor: Karadeniz gazı Avrupa’ya ihraç edilebilir
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz