1. Haberler
  2. Gündem
  3. Karadenizlinin hali yaman! Önce fındık, sonra kivi, ardından üzümü vurmuştu, bu kez daha beteri geliyor

Karadenizlinin hali yaman! Önce fındık, sonra kivi, ardından üzümü vurmuştu, bu kez daha beteri geliyor

featured
service

Karadeniz Bölgesi’nin önemli tarım ürünlerinden biri olan Trabzon hurması hasat sürecine girdi. Ancak, anavatanı Çin olan ve tarihi İpek Yolu güzergahı üzerinden Anadolu’ya Trabzon üzerinden ulaşan bu meyve, bu yıl kahverengi kokarcanın olumsuz etkileriyle karşı karşıya. Tarımsal alanlara ciddi zararlar veren kokarcanın, fındık, sebze ve meyveler üzerinde yarattığı hasar, üreticileri zor durumda bırakıyor.

Üreticiler, ürünlerinde yaşanan kaybın büyüklüğünü yüzde 30-40 arasında tahmin ediyor. Ortahisar Tarım ve Orman Müdürü Bülent Bayrak, durumu şu sözlerle aktardı:

“Kokarca, meyve dökümleri, çatlama, çürüme ve kokuşma gibi sorunlara yol açıyor. Hasat öncesinde tam anlamıyla bir hasar tespiti yapamasak da, diğer ürünlerle kıyasladığımızda kayıplar hat safhada.”

Trabzon’da üreticiler, sabahın erken saatlerinde bahçelerine gelerek, özenle topladıkları Trabzon hurmalarını kasalara yerleştiriyor. Yumuşak yapısı nedeniyle ezilme riski taşıyan bu meyve, satışa hazır hale getiriliyor. Kurutulmak üzere hazırlanan hurmalar, çeşitli işlemlerden geçirilerek tüketiciyle buluşturuluyor. Bayrak, Trabzon hurmasının taze ya da kurutulmuş halde değerli bir ürün olduğunu vurgulayarak, “Hem vitamin hem de karbonhidrat olarak çok besleyici bir meyve” dedi.

yeni-proje-36-001.jpg

Üreticilerden İsmet Bayrak, 5 yıl önce fındık ağaçlarını sökerek Trabzon hurması fidanı diktiğini anlatarak, “Meyve ve kurutma olarak tüketilebiliyor. Çok sağlıklı olduğunu biliyoruz. Ancak, kokarca nedeniyle sıkıntılar yaşıyoruz. Karpuz, incir ve fasulye gibi diğer ürünlerimizden de verim alamıyoruz” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Karadenizlinin hali yaman! Önce fındık, sonra kivi, ardından üzümü vurmuştu, bu kez daha beteri geliyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz