1. Haberler
  2. Gündem
  3. Kazakistan’da Geleneksel El Halıları Yeniden Canlandırılıyor

Kazakistan’da Geleneksel El Halıları Yeniden Canlandırılıyor

featured
service

Sergi, tüm Türk halklarında olduğu gibi Kazak halkının da yaşam kültüründe, örf ve adetlerinde önemli yeri bulunan halı geleneğini yeniden canlandırmayı amaçlıyor.

Kulanşi Sanat Galerisi Başkanı Leyla Mahat, AA muhabirine, Kazaklar için halının bir ev eşyasından da öte olduğunu belirterek “Halı, nesilden nesle miras niteliği taşırdı. Halı üzerinden nesiller arasında bilgi akışı sağlanırdı.” dedi.

Mahat, yüzlerce yıldır bozkırda göçebe yaşam koşullarında yaşayan Kazak kadınları tarafından geliştirilen halı dokuma geleneğini şu anda kaybetmek üzere olduklarını söyleyerek “Geleneksel Kazak el sanatlarının yeniden hayat bulmasını çok istiyorum. Sergi ile geleneksel el halılarına yeniden ilgi uyandırmak istedik.” ifadelerini kullandı.

Modern Kazak Goblen Sanatı Uzmanı Prof. Dr. Alibay Bapanov, artık elle dokunan halıların yerini fabrikada makineyle dokunanların aldığını belirterek “Eski halıların bir ismi vardı. Rengi ile üzerine işlenen desenleriyle bir anlam taşırdı.” diye konuştu.

Bapanov, sergide yüzyıl önce dokunan halıların da yer aldığını belirterek “Bu halıların hala rengini ve kalitesini koruması ise dokuma tekniğinin yanı sıra yapımında kullanılan ürünlerin tamamen doğal olmasından kaynaklanıyor.” dedi.

Kazakistan’da geleneksel halı geleneğini yaşatan ustaların azaldığına dikkati çeken Bapanov, dolayısıyla bu gibi etkinliklerin onlara motivasyon kaynağı, bu geleneği yaşatacak gençlere de fayda sağladığını sözlerine ekledi.

“She Rug” Sergisi Küratörü Sandugaş Beysenbekova da serginin “yad”, “milli unsur” ve “kadın ruhu” gibi üç temadan oluştuğunu söyledi.

Beysenbekova, sergide özel koleksiyonda eski geleneksel Kazak halıları ile goblen halıların da bulunduğunu vurgulayarak “Dünyanın en eski halısı olan ve şimdiki Kazakistan topraklarında bulunan Sakalara ait Pazırık halısının birebir kopyası da sergileniyor.” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kazakistan’da Geleneksel El Halıları Yeniden Canlandırılıyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz