1. Haberler
  2. Gündem
  3. Kazmayı vurdukça daha büyükleri çıkıyor! 7 bin 450 yıl önce toprağa gömüp bırakmışlar: Yer altı bunlarla dolu çıktı

Kazmayı vurdukça daha büyükleri çıkıyor! 7 bin 450 yıl önce toprağa gömüp bırakmışlar: Yer altı bunlarla dolu çıktı

featured
service

Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Tekin, Domuztepe Höyüğü’nde sürdürülen kazı çalışmalarında milattan önce 5450 yıllarına ait (yaklaşık 7 bin 450 yıl öncesine) tabakada 3 metre çapında üç silo kalıntısına ulaşıldığını belirtti. Kazılar, 30 yıldır devam ederken, her aşamada daha büyük ve etkileyici bulgular ortaya çıkıyor.

Tekin, “Bunlar tek sıra taş temelli ve üst kısımlarının ahşap, saz ve dallarla kaplı olduğunu düşünüyoruz” diyerek bulguların büyüklüğüne dikkat çekti.

Tekin, iklimsel değişikliklerle ilgili bulguların da ortaya çıktığını belirtti. “Şiddetli bir kuraklık yaşanmış, ısı artmış, yağış seviyesi düşmüş ve insanlar ciddi bir biriktirme ihtiyacı hissetmiş” diyen Tekin, bu nedenle devasa siloların ortaya çıktığını ifade etti. Önceki kazılarda 20 metre doğuda dört büyük silo bulunduğunu hatırlatan Tekin, “Kazılar sürdükçe, höyüğün birçok yerinde devasa silolarla karşılaşmak normal” şeklinde konuştu.

yeni-proje-11.jpg

Dönemin sosyal hayatını yansıtan önemli bulgulara da ulaşıldığını belirten Tekin, siloların yanında sayma amaçlı nesneler olduğunu, bunların taş veya pişmiş topraktan yapılmış objelerle kayıt tutulduğunu aktardı. “Yani yazının üç boyutlu halini görüyoruz” diyen Tekin, bu bulguların erken Sümer dönemine işaret ettiğini vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kazmayı vurdukça daha büyükleri çıkıyor! 7 bin 450 yıl önce toprağa gömüp bırakmışlar: Yer altı bunlarla dolu çıktı
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz