1. Haberler
  2. Gündem
  3. Kekemelik, bireylerin sosyal ve duygusal yaşamlarını etkiliyor!

Kekemelik, bireylerin sosyal ve duygusal yaşamlarını etkiliyor!

featured
service

Her yıl 22 Ekim’de Dünya Kekemelik Günü kutlanıyor. Dünya Kekemelik Günü, hem kekemelik hakkında farkındalık yaratmak hem de toplumsal farkındalığı artırmak için bir fırsat sunuyor. Dünya Kekemelik Günü’nde, kekemelikle ilgili yanlış anlamaların üstesinden gelinmesi hedefleniyor. Kekemelik, sadece konuşma bozukluğu değil; aynı zamanda bireylerin sosyal ve duygusal yaşamlarını da etkileyebilen karmaşık bir durum.

Kekemelik, birçok kişinin yaşadığı iletişim güçlüklerinden biri. Kekemelik, ‘genellikle erken çocukluk döneminde, özellikle 2-4 yaş aralığında ortaya çıkan konuşmayı yüksek sıklıkta veya uzun sürede kesintiye uğratan bir akıcılık bozukluğu’ olarak tanımlanıyor.

Uzmanlar, her 100 çocuktan beşinde erken dönem kekemelik belirtileri (tekrarlar, bloklar, uzatmalar) gözlendiğini aktardı. Bu belirtileri gösteren çocukların yüzde 80’inde söz konusu belirtilerin kendiliğinden ortadan kalktığını belirten uzmanlar, geri kalanında ise sorunun ileriki yaşlara kadar sürebildiğini ve “inatçı kekemelik” adı verilen konuşma bozukluğuna dönüşebildiğine dikkati çekti.

Kekemelik, konuşma sırasında sık sık duraksama, tekrarlama veya uzatma gibi belirtilerle kendini gösterir. Kekemelikte oluşan kesintiler genellikle seslerin, hecelerin veya tek heceli sözcüklerin tekrarı, seslerin uzatılması veya duraklar şeklinde kendini gösterir. Bu kesintiler, konuşmanın akışını bozar ve bireyin iletişim kurma yeteneğini zorlaştırabilir.

Çocuğunuzu Dijital Ekranlardan Uzak Tutun

Kekemelikte oluşan kesintiler genellikle seslerin, hecelerin veya tek heceli sözcüklerin tekrarı, seslerin uzatılması veya duraklar şeklinde kendini gösterir. Bu kesintiler, konuşmanın akışını bozar ve bireyin iletişim kurma yeteneğini zorlaştırabilir. Kekemelik, çocuğun iletişim becerilerini etkileyebilir ve sosyal etkileşimlerinde zorluklara neden olabilir. Bu dönemde, birçok çocuk bu tür zorluklar yaşayabilir; ancak çoğu zaman bu geçici bir durum olarak kabul ediliyor.

Kekemelik, genetik, nörolojik ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucunda gelişebilir. Kekemeliğin nedenleri, genetik ve çevresel etmenlerin birleşimi ile ortaya çıkabilirken, erken teşhis ve uygun terapi yöntemleriyle desteklenmesi son derece önemli.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kekemelik, bireylerin sosyal ve duygusal yaşamlarını etkiliyor!
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz