1. Haberler
  2. Gündem
  3. KKTC’li Türk’e Türkiye’ye Giriş Engeli: MİT Yazı Yazdı

KKTC’li Türk’e Türkiye’ye Giriş Engeli: MİT Yazı Yazdı

featured
service

2020 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı. İlk turda seçime katılan hiçbir aday yüzde 50 oy alamadığı için ikinci tura, en çok oy alan Mustafa Akıncı ve Ersin Tatar kaldı. 18 Ekim 2020’deki ikinci turu Ersin Tatar kazanarak Cumhurbaşkanı oldu. Seçimlere Türkiye’nin müdahalesi tartışmaları damga vurmuş, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açık bir şekilde Tatar’ı desteklemişti. Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçime müdahale ettiğini belirterek “Siz, ‘Sizin cumhurbaşkanınız bu olacak’ deme hak ve yetkisine zaten sahip değilsiniz” açıklamasını yapmıştı.

Seçim sonrası aralarında araştırmacıların ve hukukçuların olduğu bir rapor hazırlanmıştı. Raporda, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın ve Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nin Kıbrıs’ın kuzeyinde gerçekleşen seçime yönelik müdahale ettiği iddia edilmişti.

Seçimlerin ardından Mustafa Akıncı’yı desteklediği bilinen çok sayıda KKTC vatandaşının Türkiye’ye giriş yapmak için ön izin almak zorunda olduklarına yönelik verilen N-82 koduyla tahdit koyulduğu gerekçesiyle Türkiye’ye alınmadıkları basına yansımıştı.

Seçim dönemi Akıncı’ya destek veren Bağımsızlık Yolu Partisi heyeti ile 27 Eylül 2022’de Ankara’ya bir dizi temaslarda bulunmak üzere seyahat eden dönemin Bağımsızlık Yolu Genel Sekreter Yardımcısı Münür Rahvancıoğlu’ydu. KKTC vatandaşı ve KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda çalışma müfettişi olarak görev yapan Rahvancıoğlu’nun, Esenboğa Havalimanı’nda N-82 kodu ile Türkiye’ye girişi engellendi.

Bunun üzerine daha önce defalarca Türkiye’ye gelen ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca düzenlenen eğitimlere katılan Rahvancıoğlu önce Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne başvurdu Ancak söz konusu başvuru gerekçesiz bir şekilde reddedildi. Bunun üzerine Rahvancıoğlu uygulanan idari işlemin hukuka ve usule aykırı olduğu iddiasıyla dava açtı. Rahvancıoğlu’nun KKTC’de sabıka kaydı ve hakkında devam eden hiçbir yargılama olmadığı belirtilen dava dilekçesinde N-82 kodunun KKTC vatandaşlarına uygulanamayacağı da belirtilirken tedbirin neden alındığına dair somut hukuki bir gerekçenin de sunulmadığı belirtildi.

Ankara 1. İdari Mahkemesi ise Rahvancıoğlu hakkında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) yazısı ile N-82 tahdit kodunun koyulduğu kaydederek davanın reddine karar verdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
KKTC’li Türk’e Türkiye’ye Giriş Engeli: MİT Yazı Yazdı
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz