Bu fiyat artışıyla birlikte, düğünlerde burma bilezik takma geleneği giderek azalıyor. Bunun yerine, evlenecek çiftler ve takı hediye etmek isteyenler, daha ekonomik alternatifler olan tel bileziklere ya da daha düşük gramajlı altın ürünlerine yöneliyor.
Erzurum’da yarım asrı aşkın süredir kuyumculuk yapan İbrahim Abay, kentte altın üretiminde yaşanan sıkıntılara dikkat çekiyor. Abay, “Darphane’nin yeterli miktarda altın üretmemesi biz kuyumcuları da zor durumda bırakıyor. Fiyatların yüksek olması nedeniyle Erzurum burma bileziğe olan talep azaldı,” diye belirtiyor. Ayrıca, altın piyasasının geleceği hakkında belirsizliklerin olduğunu, ancak altın fiyatlarının yıl sonuna doğru daha da artabileceğini öngörüyor.
Bir diğer kuyumcu Furkan Gedik ise, fiyat artışları ve dövizdeki dalgalanmaların yanı sıra seçim sonrası yaşanan belirsizliklerin vatandaşları altın almaya teşvik ettiğini ifade ediyor. Gedik, “Talep yüksek fakat piyasada altın sıkıntısı var. Darphane’nin yeterli altını piyasaya sürmemesi, kara borsanın oluşmasına neden oluyor,” şeklinde konuşuyor.
Erzurum’da yaşanan bu durum, altının yatırım aracı olarak popülerliğini koruduğunu ancak geleneksel takı alışkanlıklarının ekonomik şartlar nedeniyle değişmeye başladığını gösteriyor.
Yorumlar kapalı.