1. Haberler
  2. Gündem
  3. La Nina etkisi Türkiye genelinde etkili olacak! Çok ani bir şekilde başlayacak: Hemen önlem alın

La Nina etkisi Türkiye genelinde etkili olacak! Çok ani bir şekilde başlayacak: Hemen önlem alın

featured
service

Sıcaklık ve Yağış Rekorları

La Nina olayı, Pasifik Okyanusu’ndaki serin ve yağışlı hava koşullarını ifade eder ve bu durum küresel hava dolaşımını etkileyebilir. Prof. Dr. Tağıl, Dünya Meteoroloji Örgütü’nün tahminlerine göre, La Nina’nın bu yaz yüzde 60 olasılıkla oluşabileceğini ve bu durumun Türkiye’de kararsız hava şartlarına neden olabileceğini belirtiyor. Yüksek deniz yüzeyi sıcaklıkları ve artan nem oranları, aşırı hava olaylarının sıklığını artırabilir.

( = window. || []).push({});

La Nina’nın Türkiye Üzerindeki Potansiyel Etkileri

2024 yılının Nisan ve Mayıs aylarında ortalamanın üzerinde sıcaklıklar yaşanmış, Haziran ayının ilk yarısında ise Türkiye, Doğu Akdeniz havzasında gelişen sıcak hava dalgasının etkisinde kalmıştır. Avrupa Orta Vadeli Hava Durumu Tahmin Modeli (ECMWF) verilerine göre, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında sıcaklıkların ortalamanın üzerinde seyretmesi ve büyük sıcaklık dalgalanmaları ile aşırı hava olaylarının yaşanması beklenmektedir.

Kuraklık ve Tarım Üzerindeki Etkileri

Copernicus Yağış İndeksi verileri, Türkiye’de kuraklık etkilerinin giderek belirginleştiğini ve toprak neminin azaldığını gösteriyor. Bu durum, tarım sektörü için endişe verici olup, su kaynaklarının yönetimi ve tarımsal üretim üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.

Yangın Riski ve Önlemler

La Nina’nın başladığı yıllarda Türkiye’de genellikle yağışlarda bir artış gözlemlenirken, yüzeyin aşırı kuru olması Batı Anadolu ve Akdeniz kıyılarında yangın olasılığını artırıyor. Bu durum, ilgili kurumların yangın önleme ve müdahale kapasitelerini güçlendirmeleri gerektiğini gösteriyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
La Nina etkisi Türkiye genelinde etkili olacak! Çok ani bir şekilde başlayacak: Hemen önlem alın
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz