Sabahın erken saatlerinde limon bahçelerine giren işçiler, dikkatle topladıkları limonları kasalara yerleştirerek işleme tesislerine sevk ediyor. Bu süreçte, hasadı yapılan limonlar hem yurt içi piyasa hem de ihracat için hazırlanıyor.
Bölgede en çok üretilen tescilli Lamas ve Küt Dikenli limon çeşitleri, Mart sonu ve Nisan başına kadar toplanmaya devam edecek. Hasat edilen ürünlerin büyük bir kısmı, yaz aylarında tüketilmek üzere soğuk hava depolarına gönderilirken, diğer bir kısmı Balkanlar ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerine ihraç ediliyor.
Erdemli’de yürütülen bu üretim faaliyetleri, yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlıyor. Kadın işçilerin yoğunlukta olduğu narenciye işleme tesisleri, bölge halkı için önemli bir gelir kaynağı sunuyor.
Limon üreticisi Nurettin Doğan, şu sıralar yoğun bir şekilde hasat gerçekleştirdiklerini belirterek, bahçede limonun kilogram fiyatının 6 ila 7 TL arasında değiştiğini söyledi. Doğan, “Şu anda limonun kesilme zamanı, hasat yapılıyor. Bir kısmı götürüp satıyor, bir kısmı depoya koyuyor. Bizde depoya koyacak şekilde hazırlıyoruz. Şuanda bahçede limonun fiyatı 6 ile 7 TL arasında. Yazın da ne olur belli değil. Soğuk hava deposunda Temmuz ayına kadar duruyor” dedi.
Ancak üretim maliyetlerinin yüksekliğine de dikkat çeken Doğan, kesilen her 10 ton limonda 4 tonu işçilik maliyetine gittiği söyleyerek en düşük işçi yevmiyesinin 850 TL olduğunu belirtti. Doğan, su ve gübre gibi giderler katıldığında üretici için kazancın azaldığını ifade etti.
Narenciye işleme tesislerinde çalışan Eşe Bulut, limonların boyutlarına göre ayrıştırıldığını belirterek, bu işin kadınlar için büyük bir istihdam kaynağı oluşturduğunu ifade etti. Bulut, “Burası bizim ekmek kapısı. Limonun bize artısı çok fazla. Limon olmasa benim burada yapacağım bir işim olmaz. Limon sayesinde ben yılda 10 ay çalışıyorum. Burada çalışanlar evin yükünü omuzlayan, çocuklarına bakan insanlar. Gençlerimiz var onlar da çalışarak aile bütçesine katkı sağlıyor” dedi.
Yorumlar kapalı.