1. Haberler
  2. Gündem
  3. Macron’a Eleştiri: ‘Aşırı Sağın Esiri’

Macron’a Eleştiri: ‘Aşırı Sağın Esiri’

service

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’nın kuzeyindeki Le Havre kentinde gerçekleştirdiği ziyarette bir vatandaştan sert eleştiriler aldı. Vatandaş, Macron’u “aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin esiri” olarak tanımladı ve seçim sonuçlarına saygı göstermediğini dile getirdi.

Vatandaş, Macron’a “Bence Fransız halkının bir kısmını görmezden geldiniz,” diyerek, seçim sonuçlarının ciddiye alınması gerektiğini vurguladı. Bu eleştirinin ardından, Macron, RN partisinin 10 milyondan fazla oy aldığını hatırlatarak, “Kimse kimsenin esiri değil. Fransızlar kendilerini ifade etti. Tüm görüşlere saygı duyulmalı ve uzlaşmalar yapılmalı,” şeklinde yanıt verdi.

Macron, Cumhuriyet yanlısı siyasi güçleri uzlaşmaya çağırarak, anlaşamadıkları alanlarda bile birlikte çalışmalarının gerekliliğine dikkat çekti.

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde aşırı sağın galip gelmesi üzerine Macron, meclisi feshederek 30 Haziran ve 7 Temmuz tarihlerinde genel seçimlere gitmeye karar verdi. Yeni Halk Cephesi (NFP) seçimlerde en fazla milletvekilini kazanmasına rağmen, hiçbir parti ya da ittifak salt çoğunluk olan 289 milletvekiline ulaşamadı; bu durum, Fransa tarihinin en parçalı Meclis tablosunu ortaya çıkardı.

Olimpiyatlar süresince yeni bir başbakan atama niyetinde olmadığını belirten Macron, 5 Eylül’de merkez sağcı Michel Barnier’i başbakan olarak atadı, ancak bu seçimlerin galibi olan sol ittifakın ortak adayını atamayı reddetti.

Fransa Anayasası’na göre, cumhurbaşkanının istediği kişiyi başbakan atama yetkisi bulunuyor. Ancak, siyasi gelenekler gereği, başbakan en fazla oy alan parti ya da ittifaktan seçilmelidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Macron’a Eleştiri: ‘Aşırı Sağın Esiri’
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz