1. Haberler
  2. Gündem
  3. Maddi imkansızlıklar onu eğitimi bırakmaya zorladı! Şimdi ise 50 dönüm arazide üretim yapıyor: 60 kişiye gelir sağlıyor

Maddi imkansızlıklar onu eğitimi bırakmaya zorladı! Şimdi ise 50 dönüm arazide üretim yapıyor: 60 kişiye gelir sağlıyor

featured
service

Parçacı, 50 dönümlük tarlasında 60 kişiye istihdam sağlayarak, temmuz ayında başlayan hasat döneminde her gün sabah 06.00’da iş başı yapıyor ve 45 dereceyi bulan sıcaklıklarda akşam 16.00’ya kadar çalışıyor. Parçacı, hikayesini şu sözlerle özetliyor:

2019 yılında Mardin’de okuduğum üniversiteyi maddi imkanlar elvermediği için bırakıp köyüme yerleştim. Birkaç sene köyde kaldıktan sonra çevremdekilerin teşvikiyle biber ticaretine girdim. Şu anda 60 kişiye ekmek kapısı oluyoruz. 50 dönüme yakın şahsıma ait tarlada 4-5 çeşit biber yetiştiriyoruz.”

Parçacı, özellikle “Jalapeno” biberini Manisa’daki fabrikalara göndererek turşu yapımında kullanılmasını sağlıyor ve bu turşular hem yurtiçinde hem de yurtdışında satışa sunuluyor. Parçacı, bu süreci şu şekilde anlatıyor:

“Hiçbir ekmek kolay kazanılmıyor. Tarlamızda mesai sabah 06.00’da başlıyor, akşam 16.00’a kadar. Diyarbakır sıcaklıkları 45 dereceye kadar da yükseliyor. Bu çalışanlar için çok zor oluyor. Eğer biber toplanmasa maalesef bu sıcaklıktan dolayı çürümeler ve yanmalar oluyor.”

Üniversiteyi maddi imkanlar elvermediği için bıraktı, 60 kişiye ekmek kapısı oldu

Mayıs ayında ekilen biberlerin ilk hasadını temmuzda gerçekleştirdiklerini belirten Parçacı, “Biberlerimizi mayıs ayında ektik. İlk hasadını temmuzda gerçekleştirdik. Biberin ikinci hasadı en verimli hasadı oluyor. O da ağustos ayında olur. Hasadımızda dönüm başına yaklaşık 2,5 ton biber çıkıyor. Bakım ne kadar iyi yapılsa o kadar iyi verim alırsın. Dönüme maksimum 10 tona kadar da hasat yapıyoruz. Jalapeno biberinin tarlada kilosunu 10 TL’ye satıyoruz. Pazardaki fiyatlar da değişkenlik gösterebiliyor. Tarladan sebze meyve haline 10 TL’ye bırakıyoruz” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Maddi imkansızlıklar onu eğitimi bırakmaya zorladı! Şimdi ise 50 dönüm arazide üretim yapıyor: 60 kişiye gelir sağlıyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz